Mélypontról, ugyanakkor nagyon pozitív növekedési kilátásokkal kezdte a 2023-as évet a Duna House csoport – derül ki a társaság hétfőn publikált, első negyedéves mérőszámaiból.

20210403 Budapest Duna House  irodaeladó lakás ingatlanFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Magyarországon év/év alapon 47-51 százalékos volumencsökkenés jellemezte a Duna House egyes szegmenseit 2023 első három hónapjában, ugyanakkor a negyedéven belüli havi dinamikák mindenhol a piaci mélypont elérését és fordulópontot jeleznek. 

A csoport magyar franchise ingatlanközvetítői volumenei 44 százalékkal mérséklődtek év/év alapon, ugyanakkor a március 42 százalékos felpattanást jelez az év első két hónapjához képest. A saját irodák volumene 51 százalékkal csökkent év/év alapon, március viszont 39 százalékkal felülmúlta az év első két hónapjának átlagát. 

A cégcsoport magyar hitelezési volumene 47 százalékkal csökkent év/év alapon, míg márciusban közel annyi új jelzáloghitel-igénylést indított a csoport egy hónap alatt, mint január-február alatt összesen. 

Az új hiteligénylések összértéke márciusban 85 százalékkal meghaladta az év első két hónapjának átlagát, így jelentős fellendülés várható az első negyedévi szintekről az év további negyedéveiben.

Lengyelországban 2022 utolsó negyedéve jelentette a mélypontot, minden volumen erősödött 2023 első negyedében. A franchise ingatlanközvetítés volumene 11 százalékkal nőtt negyedév/negyedév alapon, a saját irodás ingaltanközvetítés volumene 23 százalékkal ugrott negyedéves összevetésben. 

 

Hitelközvetítésben a volumenek 3 százalékkal emelkedtek negyedév/negyedév alapon a lengyel piacon. 

 

Mindhárom szegmens gyorsuló növekedést mutat a negyedéven belül, így a jelenlegi szintekről további jelentős emelkedést vár a csoport az év során. 

 

Az olasz Hgroup felvásárlása után a cégcsoport új piaca a legnagyobb hitelközvetítő a Duna House Groupon belül, és a 2023 első negyedévében 97,9 milliárd forint közvetítésével a csoport teljes volumenének 69 százalékát adja. 

Az emelkedő kamatkörnyezet hatása az olasz piacot sem kerülte el: a csoport első negyedéves volumenei 14 százalékkal csökkentek év/év alapon, euróban. Elemzők szerint a teljes olasz jelzálogpiac 25 százalékkal csökkent februárban, így a csoport növelni tudta a piaci részarányát. Az ingatlanközvetítői tevékenység 102 millió forint jutalékot termelt a 38 irodát fenntartó hálózatával.