Pénz- és tőkepiac

Erős Pistát reggelizett a forint

Az éves csúcs közelében a magyar fizetőeszköz árfolyama.

Duzzad az erőtől kedden a magyar fizetőeszköz, az euróval 368–369 forint között kereskednek a bankközi devizapiacon. Nincs messze az éves rekord sem, ahhoz 367,4-ig kellene süllyednie az euró/forint keresztárfolyamnak.

Professional,Businessman,Has,Hungarian,Forints,In,His,Hands.,Hungarian,Economy,
Fotó: Shutterstock

A forint relatíve jó teljesítménye annak ismeretében talán kissé meglepő, hogy a kormány a betéti kamatstop-intézkedés meghosszabbításáról döntött, így szeptember végéig zárva marad az a kiskapu, amellyel extra forinthozamot érhettek el a magyar intézményi befektetők. Az intézkedés lényege, hogy az intézményi befektetők és a 20 millió forintnál nagyobb bankbetéttel rendelkező magánbefektetők a betéteik után nem kaphatnak magasabb kamatot, mint a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozama. 

A forint jó teljesítményét az euró dollárral szembeni árfolyamemelkedése is támogatja, utóbbi egyik oka lehet, hogy az Európai Központi Bank egyik döntéshozója, Gediminas Simkus litáv negybankelnök jelezte, a július végi kamatemelést követően szeptember közepén ismét szigoríthat a monetáris kondíciókon az EKB. A régiós devizák együtt mozognak a forinttal, a złoty 0,2 százalékkal erősödött az euróhoz képest. Az Erste elemzői így látják a forint mai pályáját:

A jegybank ma reggel tette közzé az első negyedéves fizetésimérleg-számokat, amelyek enyhén gyengébbek lettek a vártnál, és a revízió tovább rontotta az előző év végi adatokat is. Lényeges makroadat nem várható már a héten hazai fronton, így elsősorban a nemzetközi események és a gázár lehet meghatározó az árfolyam aspektusából.

 

Ma egy sor fontos adat érkezik az Egyesült Államokból, a tartós cikkek megrendelésállományára vonatkozó statisztikákra, lakáspiaci adatokra, illetve fogyasztói bizalmi indexre lesz érdemes figyelni, míg Európában Christine Lagarde EKB-elnök beszéde lehet érdekes.

 

forint Európai Központi Bank kamatstop
Kapcsolódó cikkek