Közel 8 százalékkal ugrott meg Tokióban a technológiai vállalatok inkubátorházaként működő SoftBank Group részvénykurzusa, miután felröppent a hír, hogy a japán cég érdekeltségét képező brit Arm csiptervező startup – az év várhatóan legnagyobb kaliberű IPO-ja (tőzsdei bevezetés) révén és az Intel közreműködésével – a Nasdaqra igyekszik.

Saransk,,Russia,-,December,10,,2019:,Mediatek,Arm,Mt6235ba,ChipSARANSK, RUSSIA - DECEMBER 10, 2019: Mediatek ARM MT6235BA chip on circuit board. Shallow deep of field photo.
Egy Arm által tervezett csip. Fotó: Shutterstock

A potenciális résztvevőkkel állítólag már meg is kezdődtek a stratégiai tárgyalások, ám mivel még kezdeti stádiumukban vannak, egyelőre senki sem nyilatkozhat a tranzakcióról.

A Bloomberg szerint azonban a tervek szerint 

az Intel lenne az úgynevezett horgonybefektető, vagyis az a jól ismert piaci szereplő, amely 100-200 millió dolláros befektetéssel irányítaná a figyelmet a nagyjából 10 milliárd dolláros forrásbevonást célzó részvénykibocsátásra.

Az ügy pikantériája, hogy a csoport korábban többször is visszautasította Rishi Sunak brit miniszterelnök kérését az Arm részvényeinek ismételt londoni bevezetésére vonatkozóan.

A japán milliárdos Szon Maszajosi SoftBankja – amely 2016-ban az angol tőzsdéről vásárolta ki a vállalatot – hajthatatlan maradt, 

és vélhetően a technológiai cégek Nasdaqon elérhető magasabb értékeltségére, illetve a stabilabb befektetői bázisra tekintettel egyértelműen a Wall Streetre vinné az IPO-t.

Az utóbbi években egyébként a horgonybefektetős konstrukció meglehetősen népszerűvé vált a tech szektorhoz tartozó cégek IPO-i esetében. A General Atlantic például mintegy 100 millió dollárt fektetett be az Intel szárnyai alól parkettre lépett Mobileye Global papírjaiba, míg a Qualcomm a GlobalFoundries 2021-es tőzsdei bevezetésében vett részt hasonlóképpen.

Az Intel beszállása mellett szólhat mindenesetre, hogy a piacvezető Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-tól (TSMC) az elmúlt időszakban mind jobban lemaradó 

amerikai csipgyártó számára kulcskérdés, hogy hozzájusson az Arm technológiájához, ezért hajlandó volt eddigi kőkemény elvétől is eltérni, amely szerint kizárólag saját tervezésű csipek termelt.

Az Arm és az Intel már együttműködési szerződést is kötött, ám az Arm terveit és szabványait a Broadcomtól az Apple-en keresztül a Qualcommig számos tech titán használja, ezért nem mellékes, hogy ki élvezhet prioritást megrendelései során.

Az Intel árfolyama 2023-tól
Az Intel eddig csak módjával vett részt a csipgyártók idei ralijában.

A SoftBank alapítója, Szon Maszajosi korábban elmondta, hogy remélhetőleg az Arm tőzsdei bevezetése lesz a legnagyobb, amelyet egy csipgyártó cég valaha végrehajtott.

A brit technológiai ipar ékköveként ismert Arm értékét a Bloomberg News 30 és 70 milliárd dollár közé teszi. 

Az Arm által tervezett félvezetők a világ legtöbb okostelefonjában megtalálhatók, sőt az elektronikai ipar minden alszektorában felbukkannak. A vállalat székhelye az angliai Cambridge-ben található, és egyelőre nem zárták ki, hogy a részvényeit később másodlagosan Londonban is tőzsdére viszik.