Christian Lindner német pénzügyminiszter visszautasítja az Intel követelését 17 milliárd eurós beruházási értékű csipgyártó komplexum magasabb állami támogatására, mondván, az ország nem engedheti meg magának – írta vasárnap a Financial Times.

Flag of USA on a processor, CPU Central processing Unit or GPU microchip on a motherboard. Congress passes the CHIPS Act of 2022 to strengthen domestic semiconductor manufacturing, research and design
Fotó: Shutterstock

„Nincs több pénz a költségvetésben – idézte az újság Lindnert az interjúban. – Most a költségvetést próbáljuk konszolidálni, nem pedig bővíteni.”

A vállalat németországi gyártelepe 6,8 milliárd eurós kormányzati támogatásban részesült volna. A magasabb energia- és építési költségek miatt azonban most mintegy 10 milliárd eurót követel – írta a lap.

Az Intel tavaly jelentette be, hogy a közép-németországi Magdeburgot választotta új csipgyártó komplexumának helyszínéül egy 88 milliárd dolláros európai beruházási program részeként, amelynek keretében egy írországi gyárat, egy olaszországi csomagoló és összeszerelő telephelyet, valamint egy franciaországi tervező- és kutatóközpontot is felhúzott.

Az Intel egyike azoknak a csipgyártónak – a tajvani TSMC és az amerikai Wolfspeed mellett –, amelyek állami támogatást kérnek európai gyárak építéséhez.