Biztosan távolodik a 370-es euróval szembeni lélektani határtól a forint, a magyar fizetőeszköz már a 368-as szintet ostromolja, kedd délután 368,3-on áll.

Post Christmas Retail As Hungary's Economic Growth Expected To Slow
A store proprietor counts out Hungarian ten thousand forint currency banknotes in Budapest, Hungary, on Wednesday, Dec. 30, 2015. Hungary's economic growth will slow to between 2.9 percent and 3 percent this year, Hungary's economic growth will slow to between 2.9 percent and 3 percent this year, Hungary's Economy Minister Mihaly Varga told Figyelo. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A forint lassan három hete erősödik töretlenül, a menetelésbe még az MNB kamatcsökkentésének első fuvallata sem tudott beleszólni.

Az euróval szembeni egyéves rekord 368,040, a forint ezt ma már hajszálnyira megközelítette a 368,264-es árfolyamával.

A devizapárt tekintve az Equilor elemzői szerint a következő fontos árfolyam a 367,50-es támasz lehet, amelyet a 365,31-es szint követhet. 

javított_Az euró-forint árfolyam 1 éves
Lefordult tavaly októberi csúcsáról az árfolyam, dinamikusan erősödik a hazai valuta.

Az Erste Market elemzői szerint a forint mai erősödését a dollár tegnapi euróval szembeni gyengülése is elősegíthette, a kilátások azonban nem felhőtlenül optimisták: a gyenge magyar kiskereskedelmi adat, az ukrán gátrobbanás és a gázár tegnapi emelkedése a régiós devizák, illetve a forint erősödése ellen dolgozik. 

A szakértők szerint a forint piacán a befektetőket egyelőre a csütörtök reggel esedékes hazai inflációs adatok érdeklik, addig viszonylagos nyugalomban kereskednek a hazai fizetőeszközzel.

Az OTP elemzői rámutattak: a forint erősödése mellett a hazai részvénypiac is folytatta a menetelését, a BUX index további 0,67 százalékos pluszba került a mai kereskedés során. 

A hazai kötvénypiac rövid oldalának hozamai a kormány által bevezetett új adóteher nyomán csökkenésnek indultak, ami megnövekedett érdeklődésre enged következtetni.