Jelentősen estek a rövid oldali magyar kötvényhozamok hétfőn. Az Államadósság Kezelő Központ hétfő délután közzétett referenciahozamai azt mutatják, hogy a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama péntekhez képest 36 bázisponttal 12,95 százalékra esett, a hat hónapos váltóé 48 bázisponttal 13,04 százalékra csökkent, míg a 12 hónapos DKJ-é 59 bázisponttal került lejjebb, 11,88 százalékra. 

Várható volt, hogy megnő kereslet a rövid kötvényekre. Fotó: Róka László / MTI

A Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője azt mondta, borítékolható volt a kereslet megugrása a rövid kötvények piacán, miután a kormányzat a múlt héten több olyan intézkedést hozott, amely az államkötvények felé terelné nem csak a lakossági megtakarításokat, de az intézményi keresletet is. 

Utóbbinak láthatjuk nyomát a DKJ hozamok hétfői mozgásában is: a kormány július 1-jétől úgy szabályoz, hogy
– az értékpapíralapok az eszközeik csupán 5 százalékát fektethetik be forintban denominált, az állampapírtól eltérő hitelpapírba
– az értékpapíralapok és ingatlanalapok likvid eszközeinek legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyben kell tartaniuk

A várható keresletnövekedésre reagálva az ÁKK módosította a június–augusztusi forint piaci kibocsátási tervét, szintén hétfőn. A lejáró diszkont kincstárjegyek után a heti aukciókon 493 milliárd forintért tervez piacra vinni új DKJ-kat a kibocsátó, míg államkötvényekből 718 milliárd forintnyit szándékszik értékesíteni. 

Nagy Márton: az állampapírok felé tereli a kormány a megtakarításokat

Az állampapír iránti keresletet erősítené a kormány a legújabb intézkedéseivel – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen. Október 1. és december 31. között a bankoknak az ügyfeleik részére tájékoztató levelet kell küldeniük a lakossági állampapírokon elérhető hozamokról.