A világ egyik vezető energetikai cége, az olasz Eni 4,9 milliárd dollárért felvásárolja az olaj- és gázkitermeléssel, kutatással foglalkozó Neptun Energyt: a megállapodás értelmében a Neptun norvégiai eszközeit az Eni norvégiai leányvállalata, a Var Energi szerzi meg 2,28 milliárd dollárért, míg a többi részre 2,6 milliárd dollár jut – derül ki az érintettek közleményéből. Az akvizíció nem érinti a Neptun németországi eszközeit, azokat az ügylet előtt leválasztják. Az üzletet várhatóan 2024. március végéig zárják le.

Fotó: Miguel Medina / AFP

A londoni székhelyű, 2015-ben alapított Neptune nyolc országban, a többi között az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Németországban, Algériában, Hollandiában és Indonéziában található mezőkön termel kőolajat és földgázt. A cég tavaly 924,4 millió dolláros nettó nyereséget hozott ki 4,6 milliárd dolláros bevételből. 

A vállalat 49 százalékát a China Investment Corporation nevű állami vagyonalap birtokolja, ami Kína devizatartalékainak egy részét kezeli, 20,9 százaléka pedig a luxemburgi székhelyű francia vagyonkezelő, a CVC Capital Partners kezében van.

A fennmaradó részt az amerikai vagyonkezelő, a Carlyle birtokolja. Claudio Descalzi, az Eni vezérigazgatója szerint a tranzakcióval egy kiváló minőségű és alacsony szén-dioxid-kibocsátással jellemzett portfólióhoz jut a cége. Hozzátette: a vállalat a földgázra a globális energetikai átmenet kritikus energiaforrásaként tekint. Az elemzők szerint a Neptune Energy bekebelezésével az Eni sokat nyer, tekintettel a portfólió 77 százalékos gázarányára és az európai piacok közelségére. 

Az ügylet növeli a gáz arányát a Var energiamixében is, amely szintén túlnyomórészt olajból áll, valamint erősíti pozícióját a Barents-tengeren. Parminder Singh, a Carlyle ügyvezető igazgatója közölte: a bizonyította az alaptézist, miszerint olaj- és gázipari eszközökbe történt beruházásból is lehet nyereséggel kiszállni, noha ezeket a célpontokat a piac gyakran figyelmen kívül hagyja. 

A mostani az elmúlt évek egyik legnagyobb üzletének számít az európai energetikai szektorban, miközben a kontinens az orosz–ukrán háború kirobbanása óta energiaválsággal küzd.

Mire költik a halomban álló készpénzt a nagy olajcégek?

Második éve úsznak a profitban az olajtársaságok, s amikor pénzt kell költeni, nem a kutatás és a kitermelés áll a lista élén. A nagy cégek valójában osztaléktermelő társaságokká váltak. Zsíros osztalékot fizetnek, részvényvásárlási programokat finanszíroznak, csak hogy megtartsák a részvényeseiket, mert az olajipar a globális zöldülés árnyékában piszkos befektetéssé vált. Akvizícióra, zöldülésre és adósságtörlesztésre sem sajnálják a pénzt.