Valamivel több mint 78 millió Hidroelectrica-részvényt dobott piacra a társaság kisebbségi tulajdonosa, a Franklin Templeton vagyonkezelő által kezelt romániai kárpótlási alap (Fondul Proprietatea) a Bukaresti Értékőzsdén (BVB), ezáltal megkezdődött az ország pénzpiacának eddigi legnagyobb részvénykibocsátása

BVB Bursa de Valori Bucuresti
Forró nyarat hoz a Hidroelectrica a Bukaresti Értéktőzsde.
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Az állami pénzügyi felügyelet (ASF) csütörtökön éjfél előtt nem sokkal hozta nyilvánosságra, hogy elfogadta a legnagyobb román energiavállalat elsődleges részvénykibocsátásának (IPO) prospektusát. Ennek nyomán már június 23-án, pénteken megkezdődött a részvényjegyzési időszak, ami nyolc munkanapon keresztül tart, egészen július 4-éig.

Nicu Marcu, az ASF elnöke a tőzsdei bevezetés jóváhagyását bejelentő csütörtök esti közleményében úgy fogalmazott: 

A Hidroelectrica IPO-ja a romániai tőzsdepiac történetének legnagyobb, sőt az idei év egyik legnagyobb európai részvénykibocsátása lesz, ami igazodási pontnak ígérkezik a román számára.

Hangsúlyozta, hogy ez a kezdeményezés teljesen más távlatokat nyit a romániai tőzsdepiac számára, az IPO kis- és nagybefektetőket egyaránt vonz majd. A felügyelet munkatársai folyamatosan azon dolgoztak, hogy a tőzsdei bevezetés a legjobb feltételek közepette menjen végbe, és hogy mindez kizárólag a bukaresti tőzsdén történjék. 

Hydroelectric,Dam,On,The,River,,Water,Discharge,From,The,Reservoir,
 Hidroelectrica tavaly négymilliárd lejes profittal zárt.
Fotó: Evgeny_V

Az ország áramellátásnak egyharmadát fedező Hidroelectrica 80,06 százalékban állami tulajdonban van, míg 19,94 százalékos részesedést a Franklin Templeton által kezelt alap tudhat magáénak. A Fondul Proprietatea 78 007 110 részvényt dobott piacra kis- és intézményi befektetők számára, részvényenként 10 lejes névértéken (1 lej 74 forint); mindez a részesedése 17,34 százalékát teszi ki. 

Mint arról beszámoltunk, az IPO nem lehetett kevesebb az alap részvényei 15 százalékánál, ugyanis így hagyta jóvá a részvényesek közgyűlése. 

A részvényjegyzési ársávot részvényenként 6956 és 8288 forintnak megfelelő 94 és 112 lej között határozták meg,

Ennek megfelelően a 112 lejes maximális jegyzési ár alapján a részvénycsomag értékét legtöbb 8,74 milliárd lejre (1,75 milliárd euró) becsülik.

A lakossági befektetők részvényenként 112 lejes rögzített áron adhatják be a jegyzési igényüket, ugyanakkor 3 százalékos kedvezményben részesülnek a részvénykibocsátás folyamatának első öt napján kinyilvánított vásárlási szándék esetén. Az intézményi befektetők 94 és 112 lej közötti áron jegyezhetnek részvényt. 

3d,Illustration,With,Water,Molecule.,Abstract,Molecule,Microbiology,Or,Science
3d illustration with water molecule. Abstract molecule microbiology or science background.
h2o, víz, water
A Hidroelectrica tőzsdei jelképe a víz kémiai képlete, a H2O lesz. 
Fotó: Shutterstock

A Hidroelectrica részvényeivel való kereskedés a jóváhagyott prospektus alapján július 12-én kezdődik. A több mint 50 milliárd lejre rúgó aktívumokkal büszkélkedő 

Hidroelectrica értéke immár meghaladja az osztrák tulajdonban lévő OMV Petromét, és Románia legértékesebb társasága lett. 

A 182 vízerőművet és nyolc különböző telepen elhelyezett, 108 megawattóra kapacitású napelemparkot működtető társaság 9,12 milliárd lejes üzleti forgalmat és 4 milliárdos profitot jegyzett tavaly.