A Hidroelectrica részvénykibocsátása Románia, sőt a régió valaha volt legnagyobb tőzsdei bevezetése lesz, és globális viszonylatban is az egyik legjelentősebbnek ígérkezik – harangozta be a romániai és a nemzetközi üzleti világ által egyaránt érdeklődéssel várt tranzakciót Adrian Tanase, a bukaresti értéktőzsde vezérigazgatója. Az ország legnagyobb energetikai vállalatának számító, 182 vízerőművet és nyolc különböző telepen elhelyezett, 108 megawattóra kapacitású napelemparkot működtető társaság június 9-én hozta nyilvánosságra a kárpótlási alap (Fondul Proprietatea) szándékát, hogy piacra dobja kisebbségi részvénycsomagját.

Hidroelectrica
Fotó: Hidroelectrica

A Hidroelectrica 80,06 százalékban állami tulajdonban van, míg 19,94 százalékos részesedést a Franklin Templeton által kezelt alap tudhat magáénak. 

A nyilvános részvénykibocsátás legkésőbb júliusban várható, bár kissé megakasztotta az IPO-t a román balliberális koalíció „vetésforgójának” elhúzódása, a május 26. helyett csupán a múlt héten végrehajtott miniszterelnök-csere. Miközben az állami pénzügyi felügyelet (ASF) még nem hagyta jóvá a részvénykibocsátás prospektusát, lapunk értesülései szerint ezen a héten fontos előrelépés történik a tőzsdei bevezetés folyamatában.
Az ügyletre rálátó forrásunk szerint 

óriási a Hidroelectrica részvényei iránti érdeklődés a piacon a társaság szándéknyilatkozatának bejelentése óta. 

Erről beszélt egyébként a napokban Virgil Popescu leköszönő energiaügyi miniszter is, aki szerint a tőzsdei bevezetés folyamata célegyenesbe jutott. 

A spekulációknak elejét véve le kell szögeznem, hogy a román állam nem bocsát áruba semmit 80 százalékos csomagjából, csupán a kárpótlási alap, amely viszont a teljes részesedését. Az IPO nem lehet kevesebb részvényei 15 százalékánál, mert így hagyta jóvá a részvényesek közgyűlése

– ismertette a részleteket Popescu, hozzátéve: az 56 milliárd lejre (1 lej 75 forint) rúgó aktívumokkal rendelkező Hidroelectrica értéke immár meghaladja az osztrák tulajdonban lévő OMV Petromét, és Románia legértékesebb társaságává lépett elő.
Nem véletlen egyébként, hogy a volt energiaügyi tárcavezető alsó határnak nevezte a 15 százalékot. Az Európai Bizottság illetékesei – név nélkül – a Reuterst arról tájékoztatták, hogy Románia a számára a helyreállítási és rezilienciaterv keretében odaítélt mintegy 30 milliárd euró egy részét kockáztatja, ha a Hidroelectrica részvényeinek legkevesebb 15 százaléka nem kerül a tőzsdére. A hírügynökség úgy tudja, hogy 

a Franklin Templeton által kezelt kárpótlási alap 2,2 milliárd euróra becsüli a Hidroelectricában birtokolt részesedését, 

ugyanakkor az energiavállalat több mint 1 milliárd eurót remél az idei év legnagyobb európai IPO-jának ígérkező részvénykibocsátástól.

Reset,Of,Water,On,Hidroelectric,Power,Station,On,River
Fotó: Shutterstock

Az összesen 6,3 gigawatt kapacitású vízerőműveket működtető Hidroelectrica évente átlagosan 17 terawattóra energiát termel, ezáltal az ország elektromosenergia-szükségletének mintegy 30 százalékát fedezi. Az idei első negyedévben a társaság 3,272 milliárd lejes konszolidált bevételre tett szert 4838 gigawattóra energia értékesítése révén. A román Economica.net pénzügyi-gazdasági portál ismertetése szerint a megavállalat 2023 első három hónapjában 2,184 milliárd lejes EBITDA-t és 1,723 milliárd lejes nettó nyereséget termelt a tavalyi év hasonló időszakában mutatott 1,702 milliárd lejes EBITDA-hoz és 1,287 milliárd lejes profithoz képest.