Zambia megállapodást kötött Kínával és a nyugati hitelezőkkel, hogy 3 év haladékot kap a  6,3 milliárd dollár kölcsön visszafizetésére, amire 20 éves ütemtervet dolgoztak ki. Peking már tavaly bejelentette, hogy az Egy övezet – Egy út kezdeményezés átalakításán dolgozik, melynek keretében ezermilliárd dollárt költött arra, hogy kiterjessze a befolyását Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. Ám sok országot súlyos adósságválságba döntött. A Wall Street Journal értesülései szerint, a mostani megállapodás mintaként szolgálhat más fejlődő országok számára is, melyek adósságcsapdába kerültek a kínai fejlesztések nyomán.

Chinese,Yuan,On,The,Map,Of,Africa,Continent.,Trading,Between
Chinese yuan on the map of Africa continent. Trading between China and african countries, tourism, economy and investment
Fotó: Shutterstock

 A megállapodás értelmében, a zambiai kormány 

 hasonló hitelszerkezet-átalakításról tárgyal a magánszektor hitelezőivel

 is. Fontos momentum, hogy Zambia megkapja a 2021-ben elnyert támogatás második részletét a Nemzetközi Valutaalaptól.

A kínai finanszírozással utakat, kikötőket és egyéb infrastruktúrát építő fejlődő országok a globálisan emelkedő kamatlábak, a gyengülő valuták, valamint a Covid-19 világjárvány és Oroszország ukrajnai háborúja nyomán kerültek különösen nehéz helyzetbe.

Korábban a kínai hitelszerződések jellemzően

 tartalmazták a „No Paris Club” záradékot. 

De Peking tavaly óta olyan szuverén hitelezői szövetségekkel is kooperál, mint a Párizsi Klub, amire korábban nem volt hajlandó.