Olaszországban folytatja terjeszkedését a pesti börzén jegyzett UBM Holding takarmánygyártó és takarmányalapanyag-kereskedő vállalat. A cégcsoport újonnan alapított, milánói székhelyű leányvállalata, az UBM Italy a tervek szerint a 2023–2024-es üzleti évben 100 ezer tonna, míg a 2024–2025-ös üzleti évben már 180 ezer tonna takarmánygyártáshoz szükséges kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, továbbá napraforgó-, repce- és szójadarával kereskedik majd Olaszországban.

www.ubm.hu
Fotó: www.ubm.hu

Magyarország számára Itália mindig is fontos exportpiac volt a szemes termények tekintetében. A hazánkból Olaszországba irányuló gabonaexport tavaly meghaladta a 2 millió tonnát.

„A milánói kereskedelmi irodánk megnyitásának köszönhetően az eddigieknél jóval nagyobb potenciális vevői kört – takarmánygyártókat és kereskedőket – tudunk majd ellátni alapanyaggal. A 2023–2024-es üzleti évben terveink szerint mintegy 100 ezer tonna takarmány-alapanyaggal – kukoricával, búzával, szójababbal, árpával, valamint napraforgó-, repce- és szójadarával – kereskedünk majd Olaszországban – mondta el Horváth Péter, az UBM csoport vezérigazgatója.

Ez a mennyiség a következő, 2024–2025-ös üzleti évben már elérheti a 180 ezer tonnát, míg a távlati tervünk az évi 500 ezer tonnás szint átlépése

– tette hozzá.

Az UBM eddig összesen négy kereskedelmi irodát működtetett Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Ausztriában, a most alapított leányvállalata, az UBM Italy által üzemeltetett milánói kereskedelmi iroda az ötödik a sorban.

A csoport március 9-én mutatta be a 2025–2026-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét, amelynek egyik stratégiai eleme volt, hogy a húsfogyasztás várható növekedése miatt 2025-ig egy-egy új kereskedelmi irodát nyit Kelet- és Nyugat-Európában.

Ennek eredményeképpen a cégcsoport két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni hazánk nagyjából kétezer kilométeres körzetében, miközben Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen hat takarmánygyárat működtet, amelyek 450-féle terméket állítanak elő.

Az UBM Holding a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agrárcége, részvényei kedden 1460 forintos árfolyamon zártak.