Az igazgatóság jóváhagyását követően saját beruházásban és kivitelezésben épít Nógrád megyében új naperőművet az Alteo. A 17 millió eurót meghaladó, évente több mint 10 ezer háztartás villamosenergia-igényét fedezni képes fejlesztéssel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájában jegyzett vállalat saját naperőművi portfóliója a kétszeresére nő. 

alteo
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

A tervek szerint – a várhatóan szeptemberben induló kivitelezés lezárását követően – 2024 második fél évétől kezdhet el termelni a Nógrád megyei Tereske község határában az Alteo 20 MWe névleges teljesítményű naperőműve. A megújuló energiát hasznosító vállalat még 2022-ben vásárolta meg az Edelyn Solar Kft. naperőmű fejlesztésére irányuló projektjét. 

A társaság idén májusban már arról tájékoztatta a befektetőket, hogy sikerült elérni a fejlesztésre kész (ready-to-build) állapotot, most pedig az Alteo igazgatósága jóváhagyta a kivitelezésre vonatkozó terveket. A saját erőből történő beruházás során megvalósuló fejlesztés évente 31 GWh villamos energia előállítására lesz képes, ami több mint 10 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztásával egyenértékű. 

A projekt fenntarthatósági szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a fosszilis energiahordozókkal szemben teljes mértékben a napsugárzásból nyerjük az energiát, így – más erőművekkel szemben – nincs károsanyag-kibocsátás, és ivóvízre sincs szükség az erőmű 25-30 évesre tervezett teljes élettartama alatt

– fogalmazott ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója. 

Szintén a fenntarthatóságot szolgálja az erőmű reverzibilis kialakítása: a hasznos élettartam lejártát követően a teljes infrastruktúra eltávolítható, és az addig elfoglalt terület akár újra bevonható a földművelésbe. 

„Terveink szerint az új tereskei naperőmű is az Alteo megújulószabályozási központjába integrálódik, ami lehetővé teszi, hogy a több kisebb önálló termelőegységet összevonva egy nagy erőműként jelenjen meg a villamosenergia- és a rendszerszintű szolgáltatások piacán. Ezáltal optimalizálja a termelést más időjárásfüggő energiatermelőkkel együtt” – tette hozzá a vezérigazgató.

Az Alteo részvényei kisebb csökkenéssel indították a csütörtöki kereskedést, az év eleje óta pedig már 17,5 százalékot ereszkedett a kurzus.