Az erős második háromhavi teljesítmény dacára változatlanul hagyta a teljes évre vonatkozó eredményvárakozását az American Express, csalódást okozva ezzel a kártyakibocsátó részvényeseinek.

American Express05 July 2022, Baden-Wuerttemberg, Rottweil: An American Express Gold Card is lying on a keyboard in an office. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az társaság részvényei közel négy és fél százalékot zuhantak a pénteki tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben, miután a vezetőség megerősítette a 2023-ra korábban kitűzött, 11–11,4 dolláros egy részvényre jutó eredménycélt.

Tette ezt annak ellenére, hogy a hitelkártyákat kibocsátó amerikai vállalat a fiatal és tehetős ügyfelek rekordösszegű költéseinek köszönhetően a vártnál jobb eredményt ért el a második negyedévben.

A New York-i székhelyű pénzintézet részvényenként 2,89 dolláros nettó eredményt ért el, szemben az elemzők által várt 2,35 dollárral. A kamatkiadásoktól szűrt nettó bevétel 12 százalékkal 15,05 milliárd dollárra szökött fel, ezen a soron nem sikerült hozni a 15,48 milliárdos piaci várakozásokat.

Az ügyfelek 426,6 milliárd dollárt költöttek AmEx kártyáikon keresztül a június végén zárult negyedévben. Az American Express ügyfélkörének leggyorsabban növekvő csoportja továbbra is a fiatalabb, Y- és Z-generáció tehetősebb képviselői, akik az emelkedő árak mellett továbbra is előszeretettel utaznak, járnak étterembe és vásárolnak. Az új ügyfelek 61 százaléka került ki ebből a korcsoportból, miközben költéseik 21 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A kártyatagok kiadásai újabb történelmi csúcsot értek el, nyolc százalékkal nőttek árfolyam-korrigált alapon, az amerikai fogyasztói és nemzetközi kártyatagok kiadásainak kétszámjegyű növekedésének köszönhetően

– mondta Stephen Squeri vezérigazgató.

Az óvatos éves célszámok tükrözik a bizonytalan gazdasági környezetet, és a vállalat több más hitelezőhöz hasonlóan elővigyázatosságból igyekszik a nem teljesítő hitelek fedezetére szolgáló pénzeszközöket elkülöníteni.

Az American Express árfolyama 2023-tól
 

A társaság hitelveszteségekre képzett céltartaléka az egy évvel korábbi 410 millióról 1,2 milliárd dollárra nőtt a második negyedév során, április végéhez képest ez százmilliós bővülést jelent.

A részvényárfolyam az év eleje óta 20 százalékot emelkedett.