A kriptopiaci befektetések kapcsán a legtöbbeknek két dolog jut az eszükbe: az egyik a szektor mérhetetlen kiszámíthatatlansága, a másik pedig a legnagyobb kriptodeviza, a  

Illustration BITCOIN
Fotó: AFP

A kriptodevizák az elmúlt pár év során a teljes ismeretlenségből a tőkepiacok legújabb sztárjaivá váltak, a szektor értéke 2021-es történelmi csúcsán meghaladta a 3 ezermilliárd dollárt is. A kapitalizáció azóta hatalmas kilengéseken ment keresztül, alaposan benézett az ezermilliárd dolláros lélektani határ alá is, jelenleg valamivel felette, 1,26 ezermilliárd környékén alakul, év eleje óta egy több mint 50 százalékos ralit tudva maga mögött.

A teljes kriptodeviza-állomány alakulása 2023-tól
Év eleje óta több mint ötven százalékkal bővült a kriptoszektor kapitalizációja

A pillanatnyi kép azonban a szektor ezen tájékán sem biztosíték semmire, ugyanis volt már rá példa, hogy a kapitalizáció egy hónap alatt 800 milliárd dollárral csökkent

Milyen kriptodevizába érdemes még ilyen körülmények közt is fektetni? Mutatunk hat olyan projektet, amelyet az elemzők nagyra tartanak, befektetési tanácsként azonban semmiképpen nem szabad értelmezni a listánkat, mivel a piaci környezet kiemelten instabil, így az önálló háttérkutatás minden körülmények között fokozottan indokolt.

Érdemes bitcoint venni?

A bitcoin mint a legnagyobb kriptodeviza széles körű elfogadottsággal rendelkezik már napjainkban, ahol lehet kriptóban fizetni, ott gyakorlatilag mindenhol a bitcoint kínálják fel, mint közvetítő valutát. A bitcoin egymaga a teljes kriptopiac kapitalizációjának 46,5 százalékáért felel, tokenjeinek jelenlegi teljes értéke 579 milliárd dollár.

A legnagyobb alternatív deviza árfolyama tavaly hatalmas mélységeket is megjárt, az idei év azonban ismét a szárnyalásáról szólt, amiben nem kis szerepet töltött be az amerikai bankpánik, illetve az elmúlt hetekben a BlackRock bitcoin-ETF iránti kérelme, amely, ha valóra válik, minden eddiginél nagyobb lökést adhat majd a legnagyobb kriptodevizának.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Bitcoin
Ethereum
Hatalmas ralin van túl mind a két legnagyobb kriptodeviza az idén

 

Jó vétel az ethereum?

A bitcoinhoz nagyságban ugyan fel nem érő, de elfogadottságban legközelebb álló ethereum mint a második legnagyobb kriptó szintén előkelő helyet foglal el az alternatív devizák szerelmeseinek szívében. Az ether ugyan „csupán” 229 millió dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, ám a bitcoinnál sokkal szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé saját blokkláncán keresztül: a pénzmozgatáson kívül használható okosszerződések létrehozására, NFT-kereskedelemre és Web 3-as projektek építésére is.

Az ether, saját blokkláncának sokoldalúsága és kiemelt környezettudatossága nyomán egyes elemzők szerint sokkal jobban állja majd az idő próbáját, mint a nagy testvér bitcoin, és ez a idei árfolyamának alakulásán is visszatükröződik.

Egy kicsi ethereum, egy kevés bitcoinnal meghintve – ez a cardano

A cardanót az ethereum egyik korábbi társalapítója hozta létre 2017-ben, így viszonylag sok az átfedés a két token között. A cardano is az energiahatékonyabb, úgynevezett proof-of-stake protokollt használja, ahogy blokklánca is az etheréhez hasonló, fejlesztőbarát környezetet futtatja. 

A cardano ugyanakkor az etherrel szemben, a bitcoinhoz hasonlóan rendelkezik egy felső kapitalizációs határral (45 milliárd dollár), így értékállósága az ethernél ilyen szempontból erősebb lehet. A cardano árfolyama tavaly több mint 80 százalékot gyengült, így az egy évvel ezelőtti árakhoz képest relatív diszkonttal lehet hozzájutni.

Pár tű az ezermilliárdos szénakazalban

A kriptopiac jelenleg több mint 10 ezer különböző tokent számlál, így a legnagyobb potenciállal bíró projektek megtalálása joggal hasonlítható egy tű kereséséhez egy ezermilliárd dolláros szénakazalban.

Az avalanche token azonban kifejezetten fényesen csillog a kazal mélyén. Az avalanche különlegessége az azt alkotó blokkláncban, pontosabban a blokkláncok hálózatában rejlik – az avalanche ugyanis lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját láncokat hozzanak létre a token protokollján belül. A projekt alapítói szerint az is elképzelhető, hogy a jövőben minden ember rendelkezik majd egy saját blokklánccal, amelyen tárolja minden fontos adatát, az avalanche pedig ehhez lesz képes megfelelő hátteret szolgáltatni. 

A 6 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező polygonban is sokan látnak lehetőségeket: a token az ethereum hálózatához kötötten működik, egyik elsődleges célja az ether blokkláncának használhatóságát és kapacitását javítani. Segítségével a jövőben akár potenciálisan végtelen számú Web3-as alkalmazást is lehetne futtatni a blokkláncon.

A kriptodevizák 97 százalékkal tehetnék olcsóbbá a bankolás egyik legdrágább részét

A használatával az amerikai felhasználók éves szinten mintegy 12 milliárd dollárt takaríthatnának meg.

Listánk utolsó szereplője pedig nem más, mint a blokkláncok közötti kommunikáció egyszerűsítését célul kitűző cosmos hálózat és a tokenje, az atom. A cosmos a hídépítésen túl lehetőséget ad a befektetőinek arra is, hogy beleszóljanak a token és a hálózat jövőbeli fejlődési irányába, demokratizálva ezzel a blokkláncot. A cosmos egy fájdalmas 2022-t követően mindössze 3,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval büszkélkedhet, a potenciális felhasználás szinte korlátlan lehetőségeinek azonban ebben az esetben is nagyobb vonzerejük lehet, mint a jelenlegi értékeltség.