Az amerikaiak éves szinten több mint 12 milliárd dollárt költenek a külföldi utalások díjainak kifizetésére, ezt szinte teljes egészében megspórolhatnák, ha nem a hagyományos bankrendszerben bonyolítanák le pénzmozgásaikat.

Beautiful abstract of cryptocurrency illustration concept shows lines and symbol of the Bitcoin in the dark background.
Fotó: Getty Images

Az amerikai pénzintézetek ugyanis átlagosan 6,18 százalékos díjat számolnak fel a határon túli utalások után, ami rendszeres pénzküldés esetén villámgyorsan számottevő összegre képes rúgni, súlyosan terhelve a lakosság pénztárcáját.

A használatával ezeknek a díjaknak a 96,7 százalékát spórolhatnák meg.

A Coinbase kutatása szerint ugyanis a bitcointranzakciónként felszámolt 1,5, illetve az ethereum-utalásonként felmerülő 0,75 dolláros összegek messze elmaradnak a bankrendszerben felbukkanó összegektől. A blokklánc azonban nemcsak az utalások árát, hanem azok sebességét tekintve is kedvezőbb hagyományos társainál: az amerikai bankok a határon túli tranzakciókat átlagosan egy–tíz nap közötti átfutási idővel képesek teljesíteni, míg a blokkláncon mindez átlagosan tíz percen belül végbemegy.

A kriptotőzsde kutatása rámutat, hogy a nemzetközi utalások egekbe szökő költségei két részből tevődnek össze: az utalás után felszámolt átlagban 6,18 százalékos díjból, illetve az eltérő devizakörnyezetbe küldött pénzek esetén az azok közti átváltás után felszámolt másodlagos díjakból.

A Coinbase elemzése kiemeli, hogy

a határokon átnyúló utalások túlnyomó többsége külföldön dolgozó munkavállalók családjukhoz hazaküldött pénze, ezek esetében a tranzakció sebessége adott esetben döntő fontosságú is lehet.

A kriptotőzsde mérései szerint az amerikai felnőtt lakosság nagyjából 6 százaléka tart valamilyen alternatív devizát, s az arány 2019 óta szinte töretlenül növekszik. A tengerentúlon azonban nincsenek könnyű helyzetben azok, akik kriptobefektetéseikből származó jövedelmeiket kívánják amerikai bankokban parkoltatni: a kriptobarát pénzintézetek száma ugyanis egyre csökken az országban, a Signature Bank bedőlésével pedig az egyik legnagyobb támogatójuk is eltűnt a parkettről.

Az amerikai után az angol bankok is egyre elutasítóbbak a kriptóval szemben

Egyre nehezebben tudnak számlát nyitni Angliában a kriptóval foglalkozó vállalatok, az angol bankrendszer ugyanis kvázi összezár az alternatív devizákkal foglalkozók előtt annak ellenére, hogy a brit kormány eltökélt célja támogatni a digitális innovációt és kriptoközponttá tenni a szigetországot. A kriptós ügyfelekkel továbbra is együttműködő bankok tetemes mennyiségű papírmunkával árasztják el a cégeket, részletes dokumentációt várva el arról, hogy ügyfeleik pénze milyen forrásból folyik be hozzájuk, míg az új számlanyitásban gondolkozó kirptocégeket rendre elutasítják.

A mint legnagyobb kriptodeviza árfolyama azonban töretlenül erősödik: a bankpánik kirobbanása óta már több mint 40 százalékos, míg az év elejétől számítva több mint 70 százalékos pluszban van.