Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) hétfőn nyújtotta be 13 vádpontból álló keresetét a Binance kriptotőzsde és annak vezetője, Chagpeng Zaho ellen. A vád szerint a legnagyobb kriptotőzsde éveken keresztül tudatosan játszotta ki a hatóságokat azzal, hogy illegálisan, szabályozatlan keretek közt üzemeltette a börzéjét.

Closeup,Of,A,Pile,Of,Binance,Coins.,Virtual,Crypto-currency,In
Closeup of a pile of Binance coins. Virtual crypto-currency in physical form.
Fotó: Robert Paternoster

A felügyelet vizsgálata részben azon a feltételezésen alapszik, hogy egyes kriptovaluták értékpapírokat testesítenek meg, ezért a velük való kereskedés a megfelelő engedélyek megszerzése nélkül az Egyesült Államokban illegális. 

Az SEC már jó ideje dolgozik a kriptodevizák kategorizálásán, egyelőre azonban nem járt sikerrel.

A felügyelet a mostani keresetében értékpapírként jelölte meg a legnagyobb kriptók közül a Solanát, a Cardanót, a Polygont, a Filecoint és a Cosmost is, a bitcoint és az ethert azonban nem, mert azokról egyértelműen kijelentették korábban, hogy nem értékpapírok, hanem árupiaci termékek

A két termékcsoport közti mezsgye nagyon keskeny, ugyanakkor létfontosságú a kriptók szabályozása terén, mivel az értékpapírokra sokkal szigorúbb szabályozás vonatkozik, mint az árupiaci termékekre. A és az ether esetében azért vált biztossá, hogy nem értékpapírok, mivel kibocsátásukkal nem egy adott vállalat kívánt tőkére szert tenni (a bitcoin létrehozója nem is ismert), hanem egy minden szervezettől független termékként jöttek létre.

A Binance perbe fogása hatalmasat rúgott a teljes kriptopiacba: a bitcoin 6,7, míg a Binance coin és a Solana 13 százalékot vesztett értékéből egyetlen nap alatt, kiterjesztve ezzel a szektor hónapok óta tartó gyengélkedését.

Relatív árfolyamváltozások 1 hó
Cardano
Bitcoin
Solana
Binance
Havi szinten sem áll jól a legnagyobb kriptodevizák szénája

A Binance perbe fogásának hírére a tőzsdéről 790 millió dollárt vontak ki a befektetők 24 órán belül.

Az SEC vádpontjai közt szerepel még a kereskedési volumenük mesterséges felnagyítása, az ügyfelek pénzének átirányítása harmadik fél részére és az amerikai felhasználók elérésének illegális eszközökkel való biztosítása. A kriptopiac teljes értéke a bejelentés hírére 4,35 százalékkal csappant meg. 

A hatóság támadása kifejezetten rossz pillanatban érte a szegmenst, kiváltképpen a bitcoint: a legnagyobb kriptodeviza ugyanis az elmúlt pár hónapban képtelen volt érdemi erősödést produkálni, tartósan beragadt a 30 ezer dolláros lélektani határ alá, jelenleg 25 632 dolláron áll.

Az amerikai makrogazdasági adatok és a fiskális fejlemények pedig arra engednek következtetni, hogy lesz még ennél kellemetlenebb is a környezet a bitcoin számára: az adósságplafon felfüggesztésével ugyanis ismét lehetősége lesz a kincstárnak adósságot kibocsátani kötvények képében, amely az előzetes várakozások szerint elérheti akár az ezermilliárd dolláros nagyságrendet is. 

Ez drasztikusan csökkenti majd a piaci likviditást, hatalmas összegeket vonva el a kockázati eszközöktől.

A Binance az SEC keresetében a hatóság együttműködésre való hajlandóságának teljes hiányát látja testet ölteni, s ezáltal tudatosan és tévesen odázzák el a digitális javakat érintő létfontosságú szabályozások létrehozását.