Előzetes megállapodást írt alá a Petrolsped Kft. törzstőkéjének 51 százalékát megtestesítő üzletrész megszerzéséről a Waberer’s – jelentette be szerda délután a honlapján a társaság. 

waberer
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az előzetes megállapodás keretében a felek megegyeztek a vételárban és a főbb szerződéses feltételekben, azonban a tranzakció részletes keretrendszere a szerződéses tárgyalásokat követően, a végleges adásvételi, illetve tulajdonosi szerződés aláírásával válik lezárttá és kötelező érvényűvé. 

A magyar tulajdonban lévő Petrolsped csoport Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltatótársasága, mely részben saját vasúti járművekkel, döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt vasúti szállítmányozási szolgáltatásokat. 

A Petrolsped 2022-es konszolidált árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot. 

A Waberer’s a meghirdetett stratégiájának megfelelően fókuszál szolgáltatási portfóliójának diverzifikálására, és jelen akvizíció sikeres zárása esetén jelentősen fejleszti vasúti logisztikai képességeit. Az akvizíció sikeres zárása esetén a Waberer’s ügyfelei számára még szélesebb szolgáltatási portfóliót fog nyújtani, beléphet azon speciális szállítmányozási szegmensbe, amely döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe (például agrár- és építőipari termékek), növeli felkészültségét az EU által definiált tervek végrehajtására, miszerint a hosszú távú fuvarozási feladatokat minél nagyobb arányban vasút segítségével hajtsák végre, és nagymértékben bővítheti a pótkocsik kombinált vasúti és közúti szállítását biztosító intermodális szolgáltatási volument. 

A tranzakció a szokásos átvilágítási és szerződéses feladatok sikeres teljesítését, valamint a versenyhatósági jóváhagyást követően kerülhet lezárásra, várhatóan 2023 utolsó negyedévében.