Rekordmértékben, 140 ezer fővel nőtt 2023-ban a Magyar Államkincstárban (MÁK) értékpapírszámlát vezető ügyfelek száma. Ezzel az idén júliusban 800 ezer fő fölé emelkedett a díjmentes állampapír-forgalmazási szolgáltatást igénybe vevők száma – írja közleményében a MÁK.

Budapest, 2023. március 8.A Magyar Államkincstár új állampapír-értékesítési pontja a zuglói kormányhivatalban a megnyitó napján, 2023. március 8-án.MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az idén 38 százalékkal nőtt a lakosság állampapírban tartott megtakarítása a Magyar Államkincstárnál, ezzel júliusra ez az állomány elérte az 5700 milliárd forintot, az értékpapír-számlát fenntartó ügyfelek száma pedig meghaladta a 800 ezret. 

Közülük 480 ezer ügyfél normál értékpapír-, míg 320 ezer ügyfél Start-számlát vásárolt gyermek.

A Magyar Államkincstár lakossági ügyfelei országosan 76 kincstári ügyfélszolgálatán és közel 700 postahelyen intézhetik állampapír-vásárlással, megtakarításokkal kapcsolatos ügyeiket, a Kincstár pedig folyamatosan fejleszti a lakossági szolgáltatásait.

Csak a Magyar Államkincstárban van lehetőség Ügyfélkapun keresztül online értékpapírszámlát vagy a gyermekek számára a kiemelt kamatozású babakötvényes Start-számlát nyitni. Az ügyfelek a MÁK-nál vezetett értékpapírszámlájukhoz bármikor díjmentesen igényelhetik az online állampapír-forgalmazást biztosító WebKincstár, MobilKincstár vagy TeleKincstár szolgáltatást, amelyek használatával otthonról intézhetik a megtakarításaikkal kapcsolatos ügyeiket. Az ügyfelek a tranzakciók 70 százalékát ezeken bonyolítják.

Nagyon jól jött a tartós befektetéseknek a szocho bevezetése

Érezhető növekedésnek indulhat a tartós befektetési számlák (tbsz) száma a megtakarítási hozamok adózásának júliustól érvényes új szabályai nyomán. Az állampapírokat favorizáló kisbefektetőknek viszont továbbra sem éri meg tbsz-t nyitni.