BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lenyomta az állampapírt egy keresett befektetés a lakosságnál

Május végére megközelítette a 20 ezermilliárd forintot a háztartások hazai értékpapírvagyona. Az állampapírok iránti kereslet jelentősen csökkent, a befektetési alapokba viszont csaknem 150 milliárd forintot öntött a tőzsdén hozamot realizáló lakosság.

Májusban is szépen gyarapította hazai értékpapírokban tartott vagyonelemeit a lakosság, és immár közel 20 ezermilliárd forintot fialtat különböző befektetési eszközökben.

investment finance
Invest money and finance concept. coins stack with value index stock exchange with stock market graph and chart.
Fotó: Getty Images

Ezek összesített értéke a hónap végén elérte a 19 729 milliárd forintot, ami 1,9 százalékos bővülés a jegybank legfrissebb adatai szerint.

A 361 milliárd forintos többlet nagyobb része, 247 milliárd forint a friss megtakarításokból jött össze. A még mindig bőségesnek mondható tőkebeáramlás egyébként idén folyamatosan csökken a januári, fél ezermilliárd forint feletti nagybevásárlás óta. A befektetések hozama a tavasz végén 114 milliárd forinttal támogatta a vagyonépítést.

A legkeresettebb termékeknek ezúttal a befektetési alapok bizonyultak, ezekből csaknem 150 milliárd forintot vásárolt a lakosság az áprilisi 121 milliárdos tétel után. Az alapkezelők tevékenysége és a piaci árfolyamok kedvező alakulása ehhez 60 milliárd forintot tett hozzá, így 3,2 százalékkal bővült a kisbefektetők ilyen eszközökben gyarapított vagyona.

Az állampapírok iránti érdeklődés ezzel szemben mérséklődött, az MNB adatai szerint az előző havi 252 milliárd forintot követően 86 milliárd forintnyi landolt a háztartásoknál. Ezen belül hosszú – éven túli – kötvényből 148 milliárd forintnyit táraztak be, rövid lejáratú papírjaikból viszont 69 milliárdot váltottak vissza. 

A devizás államkötvényekre mérsékelt, 8 milliárdos kereslet mutatkozott. A lakossági értékpapírvagyon mintegy 60 százalékát adó állampapír-állomány a felhalmozott kamatokkal együtt így szűk 1 százalékkal nőtt.

Az államnak most a hitelintézeti kötvények is konkurenciát jelentettek, az utóbbiakból 37 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság. Ez a kategória kis méretéhez képest tetemes, 10 százalékos bővülést hozott májusban.

 

A részvénypiacon nyereséget realizálhattak a kisbefektetők, akik hazai részvényeikből 25 milliárd forintot adtak el. A hozamok 37 milliárd forinttal gyarapították portfóliójukat, amely így 1 százalékkal nőtt a hónap végére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.