BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Be kell érni kevesebbel: nagyot esik a népszerű magyar állampapír kamata

De még így is 15 százalék feletti kamatot fizet a bárki számára elérhető, változó kamatozású államkötvény.

Július 22. az egyik legnépszerűbb, nemcsak a lakossági, hanem az intézményi befektetők számára is elérhető, népszerű magyar állampapír, a 2027/B kötvény fordulónapja. A következő három hónapra érvényes kamatot azonban ma állapítja meg az Államadósság Kezelő Központ. A rossz hír az, hogy a kötvénytulajdonosoknak a következő három hónapra be kell érniük évi 15,02 százalékos kamattal az eddigi 16,29 százalék helyett. 

Fotó: Róka László / MTI

A magyarázat annyi, hogy a kötvény kamatozása (amely évente négyszer változik) a kamatfordulónap előtt harmadik munkanapon megállapított, három hónapos bankközi kamatlábbal (Bubor) egyezik meg, amely szerdán 15,02 százalék volt. Ezzel ez a kötvény is veszíthet vonzerejéből, legalábbis a hosszabb futamidejű Prémium Magyar Állampapírhoz képest – július 22-től – alacsonyabb kamatot fizet. 

A 2027/B kötvényből 1154 milliárd forintnyi a befektetőknél lévő állomány. 

Szűkül az igazán jó állampapír-kínálat, a végén tényleg csak a PMÁP marad

Nagyot estek az elmúlt hetekben a diszkontkincstárjegy- hozamok, ami hamarosan a Bónusz Magyar Állampapír kamatát is magával rántja. A Bubor-indexált állampapíroknak pedig az effektív jegybanki alapkamat vágása jön rosszul, ezért a nap végén tényleg úgy tűnik, hogy minden alternatíváját tönkreveri a Prémium Magyar Állampapír.

Rövid időn belül már a második gyomrost viszi be a piac a befektetőknek, a Bónusz Magyar Állampapír kamatcsökkenéséről itt írtunk részletesen. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.