A Richter Gedeon megállapodást kötött a rotterdami székhelyű IQ Medical Venturesszel, a Giskit MD B.V. részvényeinek megvásárlásáról – jelentette be csütörtökön a gyógyszeripari társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A közlemény szerint a részvényeket az IQ Medical leányvállalatától, a Giskit Holdingtól vásárolták meg.

Richter Gedeon
Tovább erősíti nőgyógyászati portfólióját a Richter.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A cég értékét a felek mintegy 30 millió euróban (mintegy 11,38 milliárd forint) határozták meg, ami a szerződés aláírásakor fizetendő.

A holland társaság két nőgyógyászati készítménye, az ExEm Foam és a GIS-Kit kedvezőbb ultrahangos vizsgálati feltételeket kínál a páciensek számára: előbbi a petevezetékek, utóbbi pedig a méhüreg vizsgálatára. A Giskité az ExEm Foam és a GIS-Kit globális értékesítési jogait kivéve az Egyesült Államokat, Kínát és Dél-Koreát, ahol ezek gyógyszerkészítménynek minősülnek.

A két terméket a világ több mint 40 országában értékesítik.

A Giskit MD. B.V megvásárlásával tovább bővül a társaság in vitro megtermékenyítésre kínált portfoliója és az akvizíció hozzájárulhat ahhoz, hogy az évtized vége előtt a Richter vezető nőgyógyászati vállalattá váljon

– írta közleményében  Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatóját.

Johan F.M. Remmerswaal, az IQ Medical vezérigazgatója szerint a felvásárlás mérföldkövet jelent a nőgyógyászati és fertilitási készítmények, valamint eljárások globális elérhetősége szempontjából. A rotterdami székhelyű IQ Medical egy magántulajdonban lévő elsősorban élettani tudományokkal foglalkozó üzleti inkubátor és befektetői platform, amely az általános nőgyógyászat, a termékenység, az intervenciós radiológia és kardiológia, valamint aneszteziológia területein működő start-up vállalkozásokat fog össze.

A Richter Gedeon tavaly

157,255 milliárd forint adózott eredményt ért el 802,75 milliárd forint árbevétel mellett.

A vállalat egyúttal azt is bejelentette, hogy az április 6-án indított részvény-visszavásárlási program keretében július 19-én 9703 darab saját részvényt vásárolt az BÉT-en 8742 forintos átlagáron. Ezzel a Richter sajátrészvény-állománya 1 176 862 darab, csoport szinten pedig 1 179 862 darab.

A Richter árfolyama 2023-tól
 

 

Lekörözés: veri a mezőny a Richter részvényeit

Idén nem a legjobb a Richter-részvény a magyar tőzsdén, a többi blue chip papírhoz képest szerényebb a teljesítmény. Az alulteljesítés azonban mérséklődhet – véli az elemző.