A 14. században élt angol szerzetes, William Ockham gondolata alapvetően arra utal, hogy ha egy jelenség leírására többféle magyarázat is adódik, akkor érdemes azok közül a legegyszerűbbet választani, és – innen a név – leborotválni a felesleges és szükségtelen részleteket. Eresszük rá ezt az elvet a sok befektetőt foglalkoztató kérdésre: miért teljesített az amerikai részvénypiac az elmúlt években sokkal jobban, mint az európai?  

Bonyolult magyarázatokból a különféle befektetési házak elemzéseit olvasva nincs hiány: hatékony és kevéssé hatékony válságkezelések, geopolitikai kihívások, az amerikai és az európai részvénypiacok eltérő szektorösszetétele és az ebből fakadó, az értékeltségi szorzókban visszaköszönő különbségek – szólnak a leggyakoribb magyarázatok, amelyek mindegyikében van is természetesen igazság. Ha „borotválunk”, akkor a lényeg talán mégis egyszerűbb. Alapvetően ugyanis arról van szó, hogy míg az elmúlt másfél évtizedben az amerikai gazdaság növekedni tudott, az európai nem.  

Tudjuk persze, hogy a gazdaság nem egyenlő a tőzsdével, a gazdaságok belső szerkezete és a részvénypiacok abban betöltött szerepe nagyon különböző, és a GDP-statisztika sem tökéletes mérőszáma a gazdasági jólétnek, a jelenség mégis elgondolkodtató. Különösen úgy, ha még egy lépéssel továbbmegyünk, és figyelembe vesszük, hogy – szintén persze leegyszerűsítve – egy ország vagy egy térség gazdaság teljesítménye attól függ, hogy hányan, mennyit, milyen technológiával és milyen hatékonyan dolgoznak. A kulcsszavak: demográfia, munkaerőpiaci aktivitás, technológiai fejlettség, produktivitás. A fenti tényezők közül pedig soknál az elmúlt években nagyon látványosak lettek az USA és az eurózóna közötti eltérések.  

Relatív árfolyamváltozások
2008. december 31-től, stratégia
MSCI USA
MSCI EMU
 

Míg az Egyesült Államok és az eurózóna gazdasága 2008 végén nagyjából azonos méretű volt, az IMF számai szerint 2023-ra nagyon nagy különbség alakult ki: az USA dollárban számolt nominális GDP-je közel 80 százalékkal nagyobb, mint az euróövezet gazdasági kibocsátása. A 15 és 64 év közötti, munkaképes korú lakosság tekintetében az USA 2008 vége óta közel 6 százalékos növekedést tud felmutatni az eurózóna stagnálásával szemben, az MSCI egyes régiókra vonatkozó indexeit nézve pedig míg az öreg kontinensen a tőzsdei cégek egy részvényre jutó eredménye az elmúlt mintegy másfél évtizedben 10,8 százalékkal csökkent, a tengerentúlon 175 százalékkal nőtt. 

Összefoglalva tehát, persze mindig lehet (és befektetőként kell is) mélyebbre és mélyebbre ásni, a lényeg talán nem is annyira bonyolult: a jó részben demográfiai trendek alapján meghatározott gazdasági növekedési pálya megkerülhetetlen tényezőnek tűnik, amikor az amerikai és az európai tőkepiaci különbségekről beszélünk.