A Pepecoin (PEPE), az egykor rendkívül jövedelmező mémcoin, amely négy hónappal ezelőtt rekordmagasságot ért el, azóta több mint 80 százalékkal zuhant. A technikai adatok pedig arra utalnak, hogy a PEPE-t még nagyobb veszélyek fenyegethetik a következő hetekben és hónapokban – írja a Cointelegraph kriptohírportál.

May,2nd,2023.,An,Investor,Analyzing,The,Pepe,Bot,Token
Így zuhant a PEPE. Fotó: Shutterstock

Múlt csütörtökön ugyanis több Pepecoin-fejlesztő is ötről kettőre csökkentette a multisig – azaz több aláírásos – tárcájukból a tokenek mozgatásához szükséges aláírások számát. Ezután 16 millió dollár értékű PEPE-t küldtek a kriptotőzsdékre.

A piaci elemzők egy része ezeket a lépéseket egy közelgő szőnyeghúzás előjelének tekintette, szerintük a PEPE árfolyama még idén nullára zuhanhat.

Szőnyeghúzásnak (rug pull) az olyan csalásokat nevezik, amikor a kriptopénz-projektek alkotói – jellemzően az Ethereumhoz hasonló decentralizált platformokon – elhagyják a projektet, és egyszerűen lelépnek az összegyűjtött pénzzel. Ezek az átverések pusztító pénzügyi veszteségbe hajszolják a gyanútlan befektetőket.

A MULTI, azaz a Multichain tokenje esetében például a szőnyeghúzás közel 98 százalékkal verte le az árfolyamot a korábbi csúcsáról.

Hasonlóképpen, júliusban az Encryption AI projektjéhez kapcsolódó egyik kriptofejlesztő 2 millió dolláros csalást követett el, aminek következtében a digitális deviza kurzusa 99 százalékkal, 2 centes mélypontra zuhant.

A Nebraskangooner álnéven futó piaci elemző szerint a PEPE árfolyama is hamarosan közel nullára zuhanhat a négyórás grafikonon látható ereszkedő háromszögalakzat miatt.

Vannak ugyanakkor még optimista befektetők is a piacon, akik megveszik a mélypontot. Nevezetesen, a 10 000 és 100 000 PEPE-token közötti egyenleggel rendelkező cégek birtokában álló mémcoin-állomány hétfő óta jelentősen megugrott. A vevők abban bíznak, hogy a piac ellenállhat a fejlesztők eladási nyomásának.