Több mint két év telt el azóta, hogy lakossági kisbefektetők egy csoportja korábban soha nem látott módon összefogott, és szinte felfoghatatlan mértékű károkat okozott részvényvásárlásaival az amerikai befektetési világ legnagyobb nevei számára: a GameStop videójátékbolt papírjai a mémrészvényes rali csúcsán egy hónap alatt 1600 százalékot erősödtek, és tették mindezt 460 millió dolláros forgalom mellett.

The “Fearless Girl,” a bronze sculpture by Kristen Visbal, stands in front of the New York Stock Exchange building in New York City on May 31, 2023. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Fotó: AFP

Az elképesztő rali eredményeként a GameStop részvényeit korábban shortoló befektetési alapok több mint tízmilliárd dollárt vesztettek, márpedig olyan gyorsan, hogy még a legnagyobb brókercégeknek is le kellett állítaniuk – többször is – a bolthálózat-üzemeltető cég papírjainak kereskedését, hogy megvédjék az alapokat a kigazdálkodhatatlan veszteségektől.  

A mémrészvényes szubkultúra azóta is része a tőzsdék mindennapjainak. A korábban mindent egy lapra feltevő lakossági befektetők azonban azóta mintha kicsit elővigyázatosabbá váltak volna, minden bizonnyal részben a tavalyi év során portfólióarányosan átlagosan elkönyvelt 20-25 százalékos veszteségeik nyomán.

A legújabban mémrészvénnyé kikiáltott vállalatok, mint a Tupperware edénymárka, a Yellow szállítmányozási cég és az American Superconductor Corp (AS) félvezetőgyártó, részvényei ugyan időről időre megindulnak, és látványos nyereségeket hoznak a kisbefektetők számára, ám a futamok hossza, lendülete és volumene gyakorlatilag meg sem közelíti a két évvel ezelőtti aranykor idején tapasztalt számokat: a Tupperware és a Yellow kurzusa alig 125, míg az AS részvényárfolyama 250 százalék körüli erősödést tudhat maga mögött – messze elmaradva ezzel az 1600 százalékos egykori GameStop-ralitól.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
American Superconductor, Tupperware, Yellow
Vannak kiugrások, de 1600 százalék magasságába már nem csapnak fel a hullámok

A mémrészvényes lendület visszaesése azonban nem jelenti azt, hogy a lakossági befektetők elfordultak volna a részvénypiacoktól, sőt: az elemzők várakozásai szerint az idén a kisbefektetők részéről 295,6 milliárd dollárnyi tőkeáramlásra számítanak az amerikai tőzsdéken, ami alig hatmilliárd dollárral maradhat csak el a tavaly beállított 301,3 milliárdos rekordtól. 

Ezekkel a részvényekkel pár száz forintból milliomossá lehetett válni

A tőzsdék történetében nemegyszer fordult elő, hogy egy vállalat részvényei néhány hét alatt megsokszorozták az értéküket, gazdaggá téve az időben beszálló befektetőket. A sikersztorik rendre tiszavirág-életűek voltak, így nem csak a beszállót kellett jól eltalálni, de az exitet is. Kivételek azért akadnak.