Két különösen érdekes történet zajlott a tőzsdéken az elmúlt pár napban, két egymástól teljesen független részvényárfolyam is kilőtt, a mögöttes okok pedig figyelemre méltók.

inflációs bedőlés
Fotó: Shutterstock

A Bed Bath & Beyond (BBBY) papírjai egyetlen héten belül 338 százalékos emelkedést produkáltak, majd onnan hirtelen 30 százalékot estek a pénteki kereskedési nap során.

A kurzusnövekedés a vállalat gyorsjelentését követően indult meg, aminek egyetlen pozitívuma volt: nem jelentettek csődöt.

A bejelentés elmaradása ellenére a cég rettenetes negyedéven, illetve éven van túl, a csődvédelmi kérelem bejelentése igazából csak idő kérdése. Az eredmények ugyanis egyértelműen azt mutatják, hogy a társaság fennmaradásához kisebb csoda kellene. A vállalatot katasztrófa és közröhej követi egy ideje, a 2021-es mémrészvényes roham egyik első áldozata ugyanis a BBBY árfolyama volt, ugyanakkor a céget csapások is érik: egyik vezetője nemrég öngyilkosságot követett el, miután csalással vádolták meg. 

A kurzus mostani emelkedése minden bizonnyal a mémrészvényes közegnek köszönhető, akik ismét jól jöttek ki a magas shortarányából, de ez nem biztos: lehet, hogy vannak valódi optimista befektetők, akik a csődvédelem elmaradását kedvező hírként értékelik és bíznak a vállalat fennmaradásában.

Hullámvasútnak is elmenne a BBBY kurzusa

A hét másik különös árfolyammozgása a hongkongi tőzsdén keresendő: az Alibaba részvényei álltak hegymenetbe, miután kiderült, hogy a mémrészvényes tábor császára, Ryan Cohen tavaly ősszel több száz millió dollárra növelte a részesedését a kereskedelmi óriásban.

Az ebből kibontakozó rali pedig 140 milliárd dollárral növelte az Alibaba piaci értékét.

A cég kurzusa az októberi mélyponthoz képest közel megduplázta az értékét, ennek azonban nem csak spekulatív háttere van, mint amit a BBBY esetén láthatunk. Az Alibaba értéknövekedését a kínai újranyitás és a zéró-Covid-protokoll eltörlése segítheti elő, amelyet a piac is elkezdett árazni.

az alibaba árfolyama
Messze már az októberi mélypont az Alibaba kurzusán

Az Alibaba részvény-visszavásárlási programjának bővítését is bejelentette nemrég, az eddigi 25 milliárd dolláros keretet 40 milliárdra emelték, a határidejét pedig 2025-ig kitolták. A részvény-visszavásárlás sok esetben bikapiaci indikátorként szolgál, mivel növeli az egy papírra jutó nyereséget, és ez optimizmusra sarkallhatja a befektetőket. 

A cég tavaly a vártnál jobb eredményeket produkált, az árbevétele 3 százalékkal, 2,9 milliárd dollárra nőtt.