Megkezdi videójáték-streaming szolgáltatása tesztelését a Netflix – jelentette be hétfőn a vállalat. A piacra lépés a Reuters szerint megingathatja a Microsoft és a Sony pozícióját a születőben lévő felhőalapú játékiparban. 

BARCELONA, SPAIN - MARCH 2: The Netflix logo, the second largest entertainment/media company founded in the United States, being displayed during its Co-CEO Greg Peters keynote during the Mobile World Congress 2023 on March 2, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Joan Cros / AFP

A korlátozott bétateszt hétfőtől lesz elérhető kis számú előfizető számára Kanadában és az Egyesült Királyságban. A felhasználók a Netflix weboldalán keresztül tévékészülékek, illetve Macek és PC-k segítségével internetről streamelhetik a játékokat.
„Mindig is az volt a célunk, hogy mindenki hozzáférjen a játékokhoz, mégpedig ott, ahol éppen van, egy zökkenőmentes és mindenütt elérhető szolgáltatással” – írta a Netflix játékokért felelős alelnöke, Mike Verdu a blogjában.

Ma megtesszük az első lépést, hogy a játékok minden olyan eszközön játszhatóvá váljanak, ahol előfizetőink a Netflixet nézik, azaz tévéken, számítógépen és mobilon

– tette hozzá.

A felhőalapú játékok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a vállalat szervereiről közvetlenül a tévékészülékekre, laptopokra, asztali számítógépekre, okostelefonokra és táblagépekre streameljék a játékokat.

Mivel a szerverek végzik a grafikai feldolgozást, a játékosok az alacsony teljesítményű hagyományos eszközökön is játszhatnak, vagyis nem kell pénzt költeniük csúcskategóriás játék-PC-kre vagy drága konzolokra.

Ahhoz azonban, hogy a játékok tisztán és késedelemmentesen pörögjenek, állandó és igen gyors internetkapcsolatra van szükség. Ha egy képernyőn megjelenő karakter ugyanis nem reagál azonnal a játékos parancsára, az az egész élményt meghiúsítja.

A Netflix a tesztet két játékkal, a Night School Studio által fejlesztett Oxenfree és Molehew’s Mining Adventure című játékkal indítja.

A cég egy ideje már kínál mobiljátékokat az előfizetés részeként, és most már világos, hogy a játékokat egy lehetséges új növekedési területnek tekinti.

A Microsoft az Xbox Cloud Gaming szolgáltatásának köszönhetően vezető szerepet tölt be a felhőalapú játékok területén. A havi 16,99 dolláros Xbox Game Pass Ultimate előfizetésének részét képező Xbox Cloud Gaming lehetővé teszi a játékosok számára, hogy hatalmas játékkönyvtárat streameljenek a tévékészülékükre, okostelefonokra, táblagépekre, PC-jükre és Mac számítógépeikre.