A piac továbbra is pesszimistán ítéli meg a Country Garden fizetőképességét, noha Kína legnagyobb magánkézben lévő ingatlanfejlesztő társasága szeptember elején 22,5 millió dollárnyi lejárt kötvénykupont fizetett ki a nemzetközi kötvénytulajdonosoknak – közvetlenül a 30 napos türelmi időszak lejárta előtt. Ennek ellenére továbbra is töredékáron forognak a cég dollárban denominált kötvényei. Az egy éven belül esedékes közel 15 milliárd dollár. De már szeptemberben esedékes még két dollárkötvény szelvénye, összesen 55 millió dollár értékben.

Jakarta,-,August,11,2023:,A,Woman,Passing,In,Front,Of
Jakarta - August 11,2023:  A woman passing in front of country garden holdings company ltd.  is a property development company based in Guangdong, China, owned by Yang Guoqiang's family.
Fotó: Shutterstock

Kétséges, hogy a kínai fejlesztő képes lesz-e kiegyenlíteni az idei évben esedékessé váló adósságait. Ezért arra számítanak, hogy 

a hitelezők lélegzethez juttatják a szektor nagy túlélőjét. 

A Country Garden pénzügyi helyzete ettől függetlenül bizonytalan, a kínai ingatlanpiaci kilátások borúsak. Emlékezetes, hogy korábban tucatnyi versenytárs jelentett csődöt, a bajba jutott szektortársak közül legismertebb az augusztusban a tőzsdére hongkongi halálugrással visszatért Evergrande. 

Önmagában a kupon kifizetése is arra utal, hogy a háttérben tárgyalásokat folytat a Country Garden, mert pénzügyi segítség reménye nélkül, a mostani csődközeli helyzetben értelmetlen lett volna egyetlen adósságelem elszigetelt rendezése

– vélekedett Edward Al-Hussainy, a Columbia Threadneedle vezető stratégája.  

 


A Country Garden 48,9 milliárd jüan (6,68 milliárd dollár) veszteséget könyvelt el az idei első fél évben. A nettó tőkeáttételi mutató a tavaly év végi 40 százalékról az idei első fél évben 50 százalék fölé emelkedett. Az éven belül esedékes, körülbelül 14,8 milliárd dollár értékű tartozással szemben a cash flow szintje 13,8 milliárd dollár körül mozog. A társaság összes kötelezettsége nagyjából 191 milliárd dollár. 

Szeptember 17-én 15 millió dollár értékben esedékes kötvénykupon kifizetés,

míg szeptember 27-én 40 millió dollár értékben. Mindkettő 30 napos türelmi idővel jár. A piacon arra számítanak, hogy a cég kihasználja a türelmi időt, s megpróbál elfogadtatni egy átütemezési tervet a hitelezőkkel. Amíg a hitelezők és a Country Garden a rövid távú értékesítési kilátásokra összpontosítanak,

a kínai hatóságok egy sor támogatási intézkedést  vezettek be, hogy élénkítsék a szektort. 

Így például a meglévő jelzáloghitel-kamatokat és az első lakásvásárláshoz nyújtott kedvezményes hitelek kamatait mérsékelték a nagyvárosokban. De elemzők szerint ennél többre van szükség a szektor stabilizálásához, mert súlyosan megrendült a lakásvásárlók bizalma.