Rengeteg vállalat helyzete válik nehezebbé jövőre, amikor magasabb kamatlábak mellett kell adósságukat refinanszírozni – figyelmeztetett pénteken Mohamed El-Erian, az Allianz biztosítótársaság vezető gazdasági tanácsadója, aki egyben a Bloomberg véleményrovatának a vezetője is.

14 February 2020, Bavaria, Munich: Mohamed Aly El-Erian, former CEO of the Pacific Investment Management Company, speaks on the first day of the 56th Munich Security Conference. Photo: Felix Hörhager/dpa (Photo by Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó:  Felix Hörhager / AFP

Vannak olyan dolgok, amelyeket refinanszírozni kell ebben a gazdaságban, azonban a jelenlegi kamatok mellett nem lehet őket rendezett módon refinanszírozni

– mutatott rá.

Ez a probléma érthetővé teszi, hogy miért olyan nagy a tétje annak, hogy meddig tartja magas szinten az amerikai jegybank (Fed) a kamatlábakat. Míg a jellemzően több évtizedes jelzáloghitellel rendelkező fogyasztók jó ideig nem sínylik meg a kamatemeléseket, a vállalatok refinanszírozása már jövőre égető gonddá válik – tette hozzá.

A Bloomberg szerint nem El-Erian az egyetlen, aki arra figyelmeztet, hogy az amerikai gazdaság még csak most kezdi érezni a Fed agresszív monetáris politikai szigorításának hatásait.

Torsten Slok, az Apollo Global Management befektetési társaság vezető elemzője szerint a kamatemelések hatása kezd szétterjedni a hitelpiacokon, és a hitelkártya-adósságok is emelkednek. A Fidelity International pedig a múlt hónapban közölte, hogy a 2024-es adósságátfinanszírozás recessziót vált ki Amerikában.

Az amerikai bóvlikötvények piacán jövőre 41 milliárd dollár, 2025-ben pedig 113 milliárd dollár válik esedékessé – derül ki a Bloomberg által összeállított adatokból.

A veszélyek ellenére El-Erian a CNBC-ben kedden kifejtette, hogy a Fed kamatdöntésre jogosult nyíltpiaci bizottsága a feltételezések ellenére nem csökkenti a kamatokat a jövő év elején.

Nem hiszem, hogy ez meg fog történni

– mondta.
Szerinte a maginfláció és az általános infláció is ragadósnak bizonyul, és a Fed 2 százalékos célja felett marad.