Bevásárolták magukat az arabok a brit Vodafone távközlési óriásba, s ezzel áttételesen a magyar telekommunikációs és kábeltévés piacon is részesedéshez jutottak. A vevő, az egyesült arab emírségekbeli, a korábbi Emirates Telecommunications Group nevéről E&-ra egyszerűsítő társaság 9,8 százalékos részvénycsomagot szerzett 4,4 milliárd dollár fejében. 

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 02:  Craig Lowndes drives the Team Vodafone Holden Commodore during the V8 Supercars qualifying session at the Yas Marina Circuit on November 2, 2012 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images) 155241612
Fotó: Mark Thompson / Getty Images

Az E& már napokkal ezelőtt jelezte, hogy készül valamire, mivel stratégiája szerint új piacok meghódítását tűzte ki célul, többek között a fintechszektorban is kipróbálná magát. A dubaji székhelyű vállalat sietve közölte, hogy nincs szándékban tovább növelni részesedését a China Mobile mögött a világ második legnagyobb mobilszolgáltatójának számító Vodafone-ban. Hatem Dowidar vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az üzleti stratégiát megalapozottnak tartják, és töretlenül bíznak a brit cég menedzsmentének hozzáértésében is.

A britek számára főnyereményt jelent a friss arab tőke, ami a 46,1 milliárd dolláros adósságállomány lefaragásában éppúgy segít, mint a fejlesztések finanszírozásában. Nick Read vezérigazgatóra egyre erősebb befektetői nyomás nehezedik, hogy csökkentse a Vodafone portfólióját, megtartva a magas értékteremtő képességű üzletágakat, és szűkítse globális jelenlétét. Read 2018-as színre lépése óta a Vodafone árfolyama 20 százalékot esett, amit szintén kezelnie kellene valahogy a menedzsmentnek.


Az arabok tulajdonszerzésének időzítése meglepő lehet, hiszen a Vodafone kedden publikálja legutóbb lezárt negyedévéről szóló gyorsjelentését, azt viszont most megszellőztették, hogy a stratégia végrehajtásáról is frissített beszámolót adnak közre ezzel egy időben. A friss tőke megjelenése mindenesetre lökést adott a részvényárfolyamnak, amely 3 százalék feletti emelkedéssel reagált a reggeli hírre.