Amerika fix kamatozású hitelekben ül, ami megbénítja a lakáspiacot, fékezi a gazdaságot, s még a jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseinek hatását is kioltja. Nagy talány, hogy miként lehet kiszabadulni a 3 százalékos jelzáloghitelek fogságából egy 7 százalékos világban. A befagyott lakáspiac felolvasztására kínál megoldást a Roam ingatlancég. 

Intersection,Of,Broadway,And,Spring,Street,In,Soho,Manhattan,,New
Intersection of Broadway and Spring Street in SOHO Manhattan, New York City
Fotó: Shutterstock

A kulcsszó a átvállalása. A mostani 

7 százalékos jelzálogpiaci kamatkörnyezetben vonzó perspektíva, ha a lakás vásárlója „megörökölhet” egy 3 százalékos hitelt.   

A Black Knight jelzálogpiaci adatfeldolgozó cég szerint minden ötödik aktív amerikai jelzáloghitel átvállalható. Jobbára a Veteránügyi Minisztériumon és a Szövetségi Lakásigazgatási programokon keresztül nyújtott kölcsönök tartoznak ebbe a körbe. De a 22 százalék közüli arány már az egész piacra hatással lehet. 

A lehetőség adott, de az amerikaiak nem nagyon tudnak róla, ezért kevesen élnek a lehetőséggel, s éppen ezt a piaci rést lehet kihasználni

– mondta Raunaq Singh, a Roam alapítója. Hozzátéve: Georgiában, Arizonában, Coloradóban, Texasban és Floridában kezdik a lakáspiaci élénkítő tevékenyégüket.  

A Roam tíz alkalmazottat foglalkoztat, és 

a startupban fantáziát látott a Founders Fund

kockázatitőke-társaság és az Opendoor társalapítója Eric Wu is. Nem lesz könnyű dolguk, mert egy közvetítő kis munkával többet keres egy új hitel indításával, mint ha nagy munkával átpapíroz egy régi hitelt. Vagyis 

minden a régi hitelek átvállalása ellen szól, kivéve a 4 százalékos kamatkülönbözetet. 

Ahogy Ted Tozer, az Urban Institute’s Housing Finance Policy Center munkatársa fogalmazott: 

A jelzálogbanki tevékenység Amerikában még mindig a luddita géprombolók világa, ahol manapság is faxon továbbítják a papíralapú dokumentumokat, ahelyett, hogy digitális jelekkel dolgoznának.