Pénzeső híján végzetesen elfonnyadhatnak az indiai zöldülési tervek. Pedig India már most is a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, s mivel az indiai gazdaság 2050-re az ötödik helyről a második helyre ugorhat a globális gazdasági rangsorban, nagyon nem mindegy, hogy milyen tisztaságú erőművekkel biztosítja a növekvő energiaigényét. Jelenleg az energiafelhasználásának háromnegyedét szénerőművek termelik. A következő két évtizedben India energiatöbblet-igénye nagyjából az jelenlegi fogyasztásának felel meg. 

Fotó: Prakash Singh / AFP

Bár az Adani-botrány is aláásta a gigantikus zöldterveket, az igazi csapást az amerikai támogatási rendszer mérte Indiára. 

Az amerikai ösztönzők a teljes napenergia-ellátási láncra elosztva 17 centet fizetnek egy napelemes wattért, míg India 1,5 centet. 

Pár éve még India volt a legjobb üzlet a napelemgyártók számára, ma alig találnak befektetőt az új projektekre.

Az Egyesült Államokban és más fejlett országokban nyújtott támogatások miatt ellehetetlenült az indiai piac tőkebevonása a megújuló projektekhez

– mondja Vinay Rustagi, a Bridge to India megújuló energiával foglalkozó tanácsadó cég ügyvezetője. 

A globális zöldülés paradoxonja, hogy miközben a gazdag országok támogatási rendszere az éghajlatváltozás kezelésére irányul, s a legfejlettebb országcsoportban felgyorsítja az áttérést a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiára, ezzel egyúttal

óhatatlanul elvonja a forrásokat az olyan nagy szén-dioxid-kibocsátóktól, mint például India.  

Ha a Nyugat nem finanszírozza a globális Délt az energiaátmenet megvalósításában, mindannyian veszíteni fogunk – figyelmeztet Gyanesh Chaudhary, a Vikram Solar, India egyik legnagyobb napelemgyártójának elnöke. A Vikram évi 8 nyolc gigawattos kapacitással tervez gyárat Indiában, de az Egyesült Államokban is terjeszkedik. 

Kihasználva az amerikai adójóváírásokat, két New York-i székhelyű befektetési társasággal évi négy gigawattos gyártóüzemet épít Amerikában. Egészen elképesztő a trend, ha India napelemtermelésének felét az Egyesült Államokban telepítik.   

Az éghajlatváltozás egy zéróösszegű játék

– mutat rá Satya Tripathi, az ENSZ sokat tapasztalt szakértője, mondván, ha India növeli a szén-dioxid-kibocsátását, akkor Észak-Amerika és Európa hiába csökkenti a sajátját, a szaldó nem változik.