Továbbra sincs jó formában a hazai fizetőeszköz, szeptember 7-e óta először szúrt 390 forint fölé az euró árfolyama hétfőn. A hazai deviza gyengülése innen már nem folytatódott, minimális visszarendeződik látható a délelőtti órákban, az euró-forint keresztárfolyam centikkel ugyan, de a 390-es szint alatt tartózkodik.

forint
Ha nem jön fordulat, hamar meglehet a 395 forintos euróárfolyam. Fotó: Shutterstock

A hétfő délelőtti mozgással fontos szint fölé lépett az euró-forint árfolyama. Az Equilor elemzői szerint a lényeg az volt, hogy már a pénteki kereskedésben a 389-es ellenállás fölé került az árfolyam, s amennyiben itt stabilizálódik, további forintgyengülés jöhet, 

ez esetben 395-nél lehet a következő fontosabb akadály.

Az Equilor elemzői szerint a keddi  MNB kamatdöntő ülésen elhangzó üzenetek lehetnek meghatározhatók, abban nincs túl nagy bizonytalanság, hogy az egynapos betéti kamatszint 13 százalékon összeérhet az alapkamattal, és előbbit kivezetik. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak a várható további kamatpályával kapcsolatos üzenetek, illetve megismerhetjük a friss Inflációs jelentés keretszámait is.

 

Az OTP Global Markets elemzői szerint a hétfőn is folytatódó forintgyengülést a további kamatemelést előrevetítő Fed indította el, de az árfolyamot egyértelműen gyengítette Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki előadása a Közgazdász Vándorgyűlésen, ahol meglebegtette a bankadó emelését és a támogatott hitelek felülvizsgálatát is. „A pénteki gyengülésre pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszéde alatt került sor” – írták. 

A miniszer megerősítette Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének kijelentését arról, hogy sem a bankadó, sem a támogatott hitelek területén nem tervez változtatást a kormány, de arról is beszélt, hogy az idei, az letörésének szánt év után 2024-ben a gazdaságpolitikának a növekedés újraindítására kell fókuszálnia.