Pénz- és tőkepiac

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése.

Egy asztalhoz ült Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jelenlegi és Bod Péter Ákos volt jegybankelnök a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol egy kerekasztal-beszélgetésbén belül tárgyalják meg a hazai pénzügyi politika kihívásait.

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
Fotó: Shutterstock

A beszélgetésen Varga Mihály az uniós forrásokról elmondta, a lengyel választásokig nem várható, hogy megérkeznek, a fiskális szigor azonban a továbbiakban is fennmaradhat. Kiemelte, a tavalyi deficitnél kisebb lehet idén a költségvetési hiány, és ha kell, akár folyamatban lévő beruházásokat is leállítanak, hogy ezt a célt elérhessék.

A beszélgetésből ugyanakkor kiderült: a kormány fontolgatja a bankadó kiterjesztését is, hozzátéve, hogy a magyar gazdaság makropénzügyi helyzete nagyon törékeny.

Mérlegeli a kormány a bankadó kiterjesztését, akár folyamatban lévő beruházásokat is felfüggeszthetnek

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen ül egy asztalnál Varga Mihály és Matolcsy György, az eseményt a helyszínről, Egerből közvetítjük.

A forint a hírekre hatalmasat esett: az euróval szemben 0,8 százalékkal a 387,4-es szintig, míg a dollárral szemben 0,77 százalékkal a 363,56-os szintig gyengült napon belül.

Rapszodikus árfolyammozgást produkált ma délelőtt a forint

A forint talajvesztése nem feltétlenül a belföldi fejlemények következménye: a Fed tegnap esti kamattartása – és az, hogy egy további emelést is belengettek – jelentős támaszt nyújt a dollárnak, amely szintén megmagyarázhatná a forint földbe állását.

A vándorgyűlésen elhangzottak szerepe ugyanakkor minden bizonnyal jelentős: a makropapírnak tartott OTP részvényei ugyanis szinte a forinttal tandemben kezdtek mélyrepülésbe délelőtt, 5,5 százalék feletti zuhanást könyvelve el fél órán belül.

Hatalmasat esett az OTP árfolyama a délelőtti órákban

Az OTP zuhanását a Mol papírjai is lekövették, 1,56 százalékot vesztve értékükből a délelőtt folyamán, 2,6 százalék feletti mínuszba rántva ezzel a BUX indexet is.

Illúzió az amerikai kamatok gyors apadása – a forint is megreccsenhet a Fed üzeneteire

Az elmúlt években csöndben megemelkedett a hosszú távú stabilitást biztosító semleges kamatszint. Az amerikai kamatpályák felfelé tolódása dollárerősödést hozott, míg a forint szánkópályára került mind az euróval, mind a dollárral szemben.

 

bankadó kiterjesztés Matolcsy György Fed Varga Mihály Bod Péter Ákos
Kapcsolódó cikkek