Miután nem hozta nyilvánosságra személyes kapcsolatait a cégen belül, lemondott a BP vezérigazgatói pozíciójáról Bernard Looney – közölte kedden az olajcég. Az 53 éves Looney-t ideiglenesen Murray Auchincloss pénzügyi igazgató váltja a poszton.

A távozó cégvezető kedden közölte a vállalattal, hogy nem volt mindig teljesen transzparens a cégen belüli személyes kapcsolatait illetően, ám további részleteket nem árult el, és elfogadja, hogy több információt kellett volna közzétennie – írja a Financial Times.

Bernard Looney, Chief Executive Officer of BP of UK, addresses the gathering on the second day of the three-day B20 Summit in New Delhi on August 26, 2023. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
Fotó: AFP

A távozás mindenesetre váratlanul érte a BP-t, ahol Looney 1991-ben kezdte pályafutását, és amely az egyetlen munkahelye volt karrierje során. 

2020-ban lett a cég vezérigazgatója, feladata volt, hogy integrált energiavállalattá alakítsa át, és vezesse az energiaátmenet idején.

Az olajcég tájékoztatása szerint az igazgatótanács 2022 májusában értesült a cégvezető vállalaton belüli személyes kapcsolatait érintő vádakról, melyek felülvizsgálata során Looney feltárta kinevezése előtti viszonyait, és a vizsgálat nem talált helytelen magatartást. Azonban később újabb hasonló vádak kerültek elő, amelyeket külső jogi tanácsadó segítségével kezdtek el azonnal vizsgálni. Ez még folyamatban van.

Kinevezése óta Looney átalakította a BP stratégiáját, és ő volt az egyik vezetője az olajtársaság útjának a tisztább energia felé, többek között a cég nettó zéró kibocsátását is kitűzte célul 2050-re. Vezetése alatt a BP többet tett az átmenet érdekében, mint versenytársai, ígéretet tett arra is, hogy megtízszerezi az alacsony karbonintenzitású projektekre szánt beruházások összegét, és 50 gigawattnyi megújuló energiát épít vagy vásárol a cég 2030-ig.

Később ugyan visszatáncolni kényszerült a túlzott vállalások mögül, alig egy hónapja a cég osztalékát is megemelte 10 százalékkal, és másfél milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett.