Az Alibaba bejelentette, hogy 2 milliárd dollárt kíván befektetni Törökországban, miután a kínai óriáscég elnöke, Michael Evans Isztalbumban találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Az Alibaba 76 százalékban birtokolja a helyben piacvezetőnek számító Trendyol nevű online kiskereskedelmi platformot, a beruházások is a platformon keresztül valósulnak meg.

Istanbul,,Turkey,-,September,17,,2021:,Trendyol,Digital,E-marketing,Company
Törökországban az e-kereskedelmi forgalom tavaly 109 százalékkal nőtt.
Fotó: Shutterstock

A tervek között egy ankarai adatközpont és logisztikai központ, valamint az isztambuli repülőtér közelében épülő raktárak szerepelnek. Evans támogatását fejezte ki a Trendyol nemzetközi terjeszkedési terveihez is, hozzátéve: bízik Törökország szilárd gazdasági alapjaiban. Az viszont nem derült ki, hogy a befektetések mikor valósulnának meg – írja a Bloomberg.

Az Alibaba vezetője azt is közölte, hogy a közel-keleti ország online kiskereskedelme tovább nőhet a jövőben, valamint eddig 1,4 milliárd dollár értékben ruháztak be az országban a Trendyolon keresztül. Törökországban az e-kereskedelmi forgalom tavaly 109 százalékkal, több mint 800 milliárd lírára nőtt. A kormány szerint az országban az összes vásárlás egyötöde zajlott interneten.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az Alibaba idén bejelentette, hogy hat, egymástól független vállalatra osztja fel magát, amelyeket külön-külön vezethetnek be a tőzsdére. Önálló cégbe szervezik a felhőalapú számítástechnikát, a kínai e-kereskedelmet, a globális e-kereskedelmet, a digitális térképezést és ételszállítást, a logisztikát, valamint a médiát és a szórakoztatást. Az átalakulás a jövő év elején zárulhat le, amit Peking is támogat. A Trendyol részvényeit feltehetően a globális e-kereskedelemmel foglakozó vállalat kapná meg a feldarabolás után.

Véget érhetett Kínában a boszorkányüldözés, de a fintech cégeknek ezután is tojástáncot kell járniuk

Az Ant Group és társai hatalmas pénzbüntetésével egy korszak lezárult, és a világ második legnagyobb gazdaságának technológiai szektorát sújtó drákói szigor enyhülhet a közeljövőben. Ám az éveken át tartó csuklóztatással okozott kár óriási, és a befektetői bizalom helyreállítása éveket vehet igénybe.