Paradox módon több mint 3 százalékkal drágultak hétfőn az Alibaba részvényei Hongkongban, miután a pénteki tőzsdezárást követően a kínai központi bank 984 millió dolláros bírságot sózott a csoporthoz tartozó Ant Group nyakába egy két és fél éve tartó vizsgálatot lezárva. New Yorkban amúgy pénteken még nagyobb volt az öröm, hiszen a Wall Streeten 8 százalékkal, 90 dollár fölé lőtt ki a kurzus.

Ant Group Fined 7.123 Billion RMBAerial photo shows the office building of Ant Group in Nanjing, East China's Jiangsu province, July 7, 2023. On July 7, 2023, the China Securities Regulatory Commission (CSRC) issued a statement saying that in recent years, Ant Group and its subsidiaries have violated laws and regulations in terms of corporate governance, financial consumer protection, participation in the business activities of banking and insurance institutions, engaging in payment and settlement business, fulfilling anti-money laundering obligations and carrying out fund sales business. Ant Group and its affiliates were fined 7.123 billion yuan (including confiscation of illegal gains). (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A büntetés indoklása szerint az Ant és leányvállalatai egyebek mellett a vállalatirányítás, a fogyasztóvédelem, valamint a fizetési és elszámolási üzletág területén követtek el törvénysértéseket, de a pénzmosás elleni jogszabályi kötelezettségeiknek sem tettek maradéktalanul eleget.

A rali a többi kínai, fizetési platformot üzemeltető cég részvényeire is kiterjedt, holott az egyik legnagyobb rivális Tencent Tenpay nevű leánya is kapott egy 3 milliárd jüanos, azaz 415 millió dolláros csekket a jegybanktól az ügyféladatok kezelésének hiányosságaiért.

A befektetők azonban úgy vélik, a hatalmas pénzbüntetésekkel egy korszak lezárult, és a világ második legnagyobb gazdaságának technológiai szektorát sújtó drákói szigor enyhülhet a közeljövőben.

Ezt a feltételezést valószínűsítette a hatóság közleménye is, amely szerint a fintechcégek működésével kapcsolatos kiemelkedő problémákat orvosolták, és mostantól az egyes társaságok ellenőrzése helyett az iparág általános szabályozására összpontosítanak.

„A bejelentést mérföldkőnek tekintjük a szektor világos és átlátható szabályozási környezetének kialakítása szempontjából” – állapították meg a Huatai Research elemzői.

A kínai technológiai részvények árfolyama ma elsősorban azért emelkedett, mert Peking szabályozási nyomása várhatóan csillapodhat

 – erősített rá Dickie Wong, a Kingston Securities igazgatója.

Részvény-visszavásárlással javítanák a befektetők kedélyét

Persze a tőzsdén nem jegyzett Ant Group is igyekezett tulajdonosait az újabb, közel egymilliárd dolláros veszteségért kárpótolni, hiszen már szombaton ajánlatot tett egy 7,6 százalékos részvény-visszavásárlásra. A vállalat 78,5 milliárd dolláros összértékéből kikalkulálandó vételáron meghirdetett tranzakcióhoz minden részvényes felajánlhatja papírjait.

A cégben 33 százalékos részesedéssel büszkélkedő Alibaba azonban egyelőre mérlegeli, hogy kap-e az alkalmon és csökkenti-e pakettjét.

A részvétel ellen szólhat, és egyidejűleg az Alibabát alapító Jack Ma 2020 októberében tett végzetes kijelentéseire válaszul indított boszorkányüldözésből eredő teljes vagyonvesztést is érzékelteti, hogy 2020-ban, amikor a tőzsdére készült a cég, az elemzők még 315 milliárd dollárra értékelték.

Jack Ma nem sokkal az Ant Group tervezett 37 milliárd dolláros, vagyis abszolút világcsúcsot jelentő tőkebevonással kecsegtető tőzsdei bevezetése előtt nevezte a kínai pénzügyi szabályozást anakronizmusnak, amely szerinte totálisan elfojt az országban minden innovációt.

Hangzhou/china-november,3,,2020:ant,Group,Sign,In,Hangzhou,China
Fotó: Shutterstock

Ezután szó sem lehetett tőzsdére lépésről, és a fintechvállalatnak a pénzügyi felügyelet nyomására át kellett alakítania a teljes üzleti modelljét, visszahúzódva az érzékeny ágazatokból és tompítva az állami tulajdonú bankokkal folytatott versenyt.

Kötelezték például, hogy alakuljon át pénzügyi holdinggá, de az ehhez szükséges engedélyt a mai napig nem tudta megszerezni. Meg kellett nyitnia a fizetési alkalmazását versenytársai előtt és hitelezési tevékenységét is korlátozták.
Az egykor világelső Yu’ebao nevű pénzpiaci alapja által kezelt 2022 szeptemberére két év alatt mintegy 36 százalékkal, 759 milliárd jüanra (111 milliárd dollár) zsugorodott.
Így aztán nem csoda, hogy a cég nettó profitja, amely 2021 elején még 10 százalék feletti mértékben nőtt, 2022 minden negyedévében csökkent éves bázison. Végül Ma 2023 elején közölte, hogy lemond az Ant feletti irányításról.

Rombolás minden mennyiségben

Nem járt jobban azonban az Alibaba és a komplett kínai részvénypiac sem. 

Az Alibaba piaci értéke jelenleg 234 milliárd dollár, azaz 620 milliárddal marad el a 2020. októberi csúcsától, amikor még egy részvényért több mint 300 dollárt is adtak New Yorkban. 

Az Alibaba árfolyama 2020. október 1-től
 

A teljes kínai részvénypiacról pedig a Bloomberg szerint több mint 1000 milliárd dollárt sepertek ki az elmúlt évek alatt, nem is beszélve a befektetői bizalom lerombolásáról, aminek a helyreállítása évekbe telhet.

Az enyhülés ellenére az Ant Group korábban hihetetlen növekedési perspektívát ígérő tőzsdére lépésére az elemzők szerint ráadásul ezután sem lehet számítani.

„A vállalat a részvények visszavásárlását a befektetők likviditásának növelésével, valamint a tehetséges munkavállalók részvényhez juttatásával indokolja” – mondta Oshadhi Kumarasiri, a LightStream Research elemzője.

„Mivel pedig mindkét célt elérhette volna a tőzsdei bevezetéssel is, ez azt jelenti, hogy a parkettre lépést lényegében felfüggesztették” – tette hozzá.

Az Alibaba Wall Street-i papírjait amúgy a Refintiv elemzői konszenzusa 140 dolláros mediáncélárral ajánlja vételre.