Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. nyilvános aukció keretében sikeresen kibocsátotta harmadik fix kamatozású, 5 és fél éves lejáratú „UCJBF 2029/A” elnevezésű zöldjelzáloglevél-sorozatát. Az értékesített jelzáloglevelek értéke összesen 20 milliárd forint.

Budapest,,Hungary,-,1,November,2021:,Unicredit,Bank,Company,Sign
Fotó: Shutterstock

A zöldjelzálogleveleket a Budapesti Értéktőzsdére vezették be, és mind hazai, mind külföldi befektetői körök számára értékesítették. 

A jelzáloglevelek túlnyomó része, 47,5 százalékát kereskedelmi bankokhoz, 25 százaléka multilaterális szervezetekhez, 20 százaléka a Nemzeti Bankhoz és 7,5 százaléka befektetési alapokhoz, valamint egyéb intézményi befektetőkhöz került.

A zöldzáloglevél-kibocsátás nyomatékosítja mind az UniCredit, mind az UniCredit Jelzálogbank elkötelezettségét a fenntarthatóság, az ESG stratégiai fontossága, valamint a pozitív hatás iránt, amelyet a bank társadalmi szereplőként betöltött szerepével és felelősségével összhangban kíván elérni. Az UniCredit Jelzálogbank 2021-ben csatlakozott a nemzetközi UniCredit csoport fenntarthatósági kötvénykeretrendszeréhez, amelyre független harmadik fél bocsátott ki szakvéleményt.

UniCredit: hova tovább?

Az UniCredit az elmúlt évek erőteljes növekedése ellenére is átlagosnak tekinthető, öt-hat közötti előretekintő értékeltségi mutatón forog, a várható 16 százalékos részvényesi hozam pedig kiemelkedő, így továbbra sem nevezhető drágának a

A sikeres kibocsátás eredményeként befolyt összeget az UniCredit Bank Hungary Zrt. zöldnek minősített lakossági lakáscélú jelzáloghitel-portfólió finanszírozására használja fel.

A forrásfelhasználást és a környezeti hatáskalkulációt a bank külső auditorral ellenőrizteti. Az éves jelentések biztosítják a bevételek átlátható elosztását és nyomon követését, az elért környezeti hatás szempontjából is.

A UniCreditet nemrég az MSCI – az egyik vezető nemzetközi ESG-minősítő vállalat – a korábbi A-ról (átlagos) AA-ra (vezető) minősítette. Az MSCI ESG Ratings célja, hogy mérje egy adott cég hosszú távú ESG-kockázatokkal szembeni ellenálló képességét.