Szorosabbra fonja együttműködését a megújuló energiaforrások hasznosításában a spanyol Iberdrola és a norvég szuverén vagyonalap befektetéseit kezelő NBIM. Ezúttal az Iberdrola portugáliai zöldáramtermelő portfóliójára vetettek szemet a norvégok, s a Bloomberg szerint jó esély mutatkozik arra, hogy a korábban Spanyolországban már alkalmazott konstrukcióban egyezséget kössenek.

Az Iberdrola görögországi szélerőműparkja Antiánál. Fotó: Iberdrola

Az amerikai hírügynökség forrásai szerint a 300 megawattos, portugál megújuló energiaforrásokból álló portfólió 49 százalékos részesedését venné át az NBIM a bilbaói székhelyű Iberdrolától, amely Európa egyik vezető áramtermelőjének számít a megújuló energiaforrások munkára fogása révén. 

A kulcsszó: 49 százalék

A tárgyalások folynak, erről azonban nem árultak el többet a felek. Annyi biztos, hogy az ügylet nagysága több százmillió eurós. Vélhetően a vételárról egyezkednek még, s ahogy januárban az Iberdrola spanyolországi projektjeinél, úgy most is nyélbe ütik az üzletet.

Akkor az NBIM 600 millió euróért 49 százalékos részesedést vásárolt az Iberdrola spanyol naperőműveiben és szárazföldi szélerőműveiben, melyek összkapacitása megközelíti az 1,27 gigawattot – írta a Reuters

Hét naperőmű- és öt „szeles” projektet tartalmazott a csomag, melyek együttesen 700 ezer ibériai háztartás energiaigényét képesek kiszolgálni. A portfólió piaci értékét 1,23 milliárd euróra becsülték. 

Hétszázezer háztartást látnak majd el zöldárammal

A tizenkettőből kilenc projekt még befejezés előtt áll, de 2025-ig az összes elkészül, és valamennyit rákötik a hálózatra. Sőt, a norvégokkal abban is megegyeztek, hogy 500 megawattal bővítik a közös cégük áramtermelő kapacitását, ehhez az Ibériai-félszigeten keresnek megfelelő helyszínt.

Az Iberdrola árfolyama 5 éves
 

A spanyol média tavasszal azt írta, hogy az ügyletnek lesz folytatása, s a közműszolgáltató további portfólióelemeket adhat át a norvégoknak, akik csendestársak lennének az üzletben, az üzemeltetést a helyi szakemberekre bízzák. 

Az Iberdrola 2025-ig szóló stratégiai tervében 7,5 milliárd eurónyi eszközértékesítés szerepel, a cég a kisebbségi részesedéseinek eladásából 2,9 milliárd eurós, egyéb eszközeinek eladásából 4,9 milliárdos bevételt irányzott elő, ami forrásul szolgál majd saját nagy ívű megújulós fejlesztéseihez. 

Nagy terveket sző az Iberdrola

Az ütemtervvel jól haladnak, sőt időarányosan már túl is teljesítették azzal, hogy áprilisban 6 milliárd euróért megváltak többnyire gáztüzelésű áramtermelőkből álló mexikói erőműparkjuktól. Az év elején egy németországi offshore szélerőműparkjuk 49 százalékos tulajdonrészét is eladták 700 millió euróért a svájci Energy Infrastructure Partnersnek (EIP). 

Európában Spanyolország az elsők között van a megújulóenergia-termelésben, az ország kiváló földrajzi adottságokkal rendelkezik mind a szél-, mind a naperőművek telepítéséhez. Az ország 2026-ra el szeretné érni a 67 százalékos megújulóarányt az áramtermelésben, s ebben az Iberdrola fejlesztéseinek oroszlánrészük lesz. 

Az energetikai óriás három év alatt 47 milliárd eurót költ fejlesztésekre, igaz, ezt globális méretekben teszi.

Aktivizálták magukat a norvégok is

Ami az 1400 milliárd dollárt kezelő, a Norges Bank, azaz a jegybank tulajdonában lévő NBIM terveit illeti, a és a dekarbonizációs projektek nála is a fókuszba kerültek. A szuverén alap inkább 10 százalék alatti részvénytulajdont szokott vásárolni az ígéretes vagy már prosperáló cégekben, a működtetésükbe beszállni viszont nem akar, azt a helyi szakemberekre bízza. 

A 49 százalékos részesedésvásárlás tehát nem szokványos dolog náluk, de nem is az első: a pilot projekt egy hollandiai tenger menti szélerőműpark megvétele volt 2021-ben, ahol most a dán Orsteddel „közösködnek”.