Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága egyhangúlag elfogadta azt az állásfoglalást, ami felszólítja a légitársaságokat: garantálják az utasoknak az ingyenes kézipoggyászát felvitelét. Az intézkedést azzal indokolják, hogy a cégek ugyanis különböző szabványai miatt nehézkes elkerülni a rejtett díjakat. Az Európai Parlament még ebben a hónapban szavaz a kérdésről.

ROISSY - CHARLES DE GAULLE AIRPORT (CDG) - PAGASSERS STORE HAND LUGGAGE
A kézipoggyászok esetén a méret a lényeg: ha túl nagy különdíjat fizethetünk érte.
Fotó: Eric Beracassat/AFP

Az EU már évek óta próbálja megregulázni az érintetteket: az Európai Bíróság még 2014-ben döntött  úgy döntött, hogy az ésszerű méretű és súlyú kézipoggyásszok a légi közlekedés alapvető részei, amelyekért nem kell külön fizetni az utasoknak – írja az EuroNews. A döntést azonban gyakorlatilag soha  nem hajtották végre, mivel a társaságok különböző méretű táskákat engedélyeznek.

Előfordulhat, hogy az egyik vállalat elfogadja az adott kézipoggyász méretét, máshol viszont ugyanazért már különdíjat kell fizetni. Ez főleg az átszállással utazóknak okozott kellemetlenséget. A testület azt is kifogásolja, hogy a folyamatosan változó és alig követhető szabályokat a reklámok sem tüntetik fel, így egyesek csak a helyszínen szembesülnek a pluszsáppal.

Az EU célja, hogy megszabják, mi számít észszerűnek a kézipoggyászok méretében és súlyában, vagyis egységes szabványt kívánnak létrehozni. A blokk arra is sürgeti a légitársaságokat, hogy pontosan tájékoztassák az utasokat a további költségekről, például a helyválasztás díjáról. Az év elején a spanyol fogyasztóvédelem vizsgálatot indított több fapados légitársaság ellen a kézipoggyászok miatt.

A mediterrán ország  felügyeleti szerve szerint az ilyen különdíjaknak a jegyáraktól való elkülönítése azt jelenti, hogy bizonyos vállalatok olyan versenyképes árakat kínálhatnak, amelyek valóján nem tükrözik az utasok által fizetett teljes költséget, amivel átverik a fogyasztókat és tisztességtelen piaci gyakorlatnak tekinthető.

Jordi Canas spanyol európai parlamenti képviselő a portálnak azzal indokolta a lépést, hogy a fapados légitársaságok a kézipoggyász szállításáért járó felárat a vásárlás végéig elrejtik. Európa már felszólalt a témában, de a tagállamok továbbra is lehetővé teszik a légitársaságok, hogy játsszanak az árakkal és megtévesszék az utazókat, aminek véget kell vetni.

Néhány jó tipp, hogyan küzdjük le a repüléstől való félelmünket

A legtöbben vágynak arra, hogy néhány napra kiszakadjanak a monoton hétköznapokból, és elutazzanak egy távoli országba, azonban sokan vannak, akik nem mernek autótávolságnál messzebb lévő célpontban gondolkozni. A repülés sokakban szorongást vált ki, hiszen félelmetes lehet egy acélcsőbe zárva utazni több ezer méter magasan. Összeszedtünk néhány tippet, hogyan lehet csökkenteni a repülés okozta szorongást.