Többtucatnyi amerikai állam indított pert kedden a Meta Platforms és a cégcsoporthoz tartozó Instagram ellen, azzal vádolva őket, hogy a közösségi médiaplatformok függőséget okozó jellegükkel hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségügyi válságához – írja a Reuters.

Concept,Of,Instagram,Social,Media,Addiction
Fotó: Shutterstock

A kaliforniai Oakland szövetségi bíróságán kedden benyújtott periratban 33 állam, köztük Kalifornia és Illinois azzal vádolja a Facebook anyacégét, hogy az többször is félrevezette a nyilvánosságot a platformjainak jelentős veszélyeiről, és tudatosan ösztönözte a fiatal gyerekeket és tinédzsereket a közösségi média függőséget okozó és kényszeres használatára.

Súlyos, ám ismerős vádak az óriáscéggel szemben

Kutatások bizonyítják, hogy a Meta közösségi médiaplatformjainak használata depresszióval, szorongással, álmatlansággal, az oktatás és a mindennapi élet zavarával és számos más negatív következménnyel jár a fiatalok számára

– áll a tagállamok közös jogi panaszában.

A felperesek szerint a Meta Platforms profitszerzés céljából „erőteljes és példátlan technológiákat használt fel a fiatalok és tizenévesek elcsábítására, bevonására és végső soron behálózására”.

A kereset szerint a Facebook anyacége arra törekszik, hogy a fiatalok minél több időt töltsenek a közösségi médiafelületein, annak ellenére, hogy tudja, a tizenévesek agya érzékeny a saját tartalmaikra más felhasználók „tetszésnyilvánítása” formájában érkező megerősítésekre. A felperesek szerint a Meta ezen túlmenően megtévesztően tagadta a nyilvánosságban, hogy a közösségi média káros lenne.

A Meta ellen indított kereset számos jogorvoslati lehetőséget, többek között jelentős polgári jogi bírságot követel a technológiai óriástól.

Zuckerberg csalódott

Mark Zuckerberg cége ezzel szembe azt állítja, hogy igyekezett biztonságos körülményeket teremteni a világhálón.

Csalódottak vagyunk, hogy a főügyészek ezt az utat választották ahelyett, hogy produktívan együttműködnének az iparág vállalataival annak érdekében, hogy egyértelmű, életkornak megfelelő szabványokat hozzanak létre a tizenévesek által használt számos alkalmazás számára

– áll a Meta közleményében.

A mostani lépés a legújabb a globális médiavállalatok ellen folyó, gyermekek és fiatalok védelme érdekében indított perek sorozatában. A TikTok anyacége, a ByteDance, valamint a YouTube-tulajdonos Google is több száz hasonló per részese. Előbbire szeptemberben szabott ki 345 millió eurós – több mint 130 milliárd forintos – bírságot az ír adatvédelmi hatóság.

A Meta részvényei 1 százalékot estek a keddi kereskedés első felében a vállalat számára kedvezőtlen hírre, 2023 eleje óta viszont így is bő két és félszeresére hízott a társaság tőzsdei értéke.