Bár a szeptember közepén történelmi csúcsértékről lefordult a BUX index, az árfolyam a közeljövőben visszatesztelheti az 58 ezer pont körüli maximumértéket. A múlt hónapban ez a szint csak ideig-óráig tartott, 

végül 58000 pont feletti szintről elindult a korrekció. 

A,Business,Person,Tracking,The,Technical,Movement,Of,A,Stock
Fotó: Shutterstock

Elsősorban az OTP-papírok zuhanása miatt történt meg a mélyrepülés a hazai piacon, 55 200 pontig esett az árfolyam, ahol egy erős támasz is található. A múlt hét során az 55 200 pontos támasz alá esett az árfolyam, de gyorsan visszakapaszkodott a szint fölé, és az 56 200 pontnál húzódó ellenállásig emelkedett. Az ellenállás áttörésével további emelkedésre lehet számítani, és megkísérelheti az árfolyam visszatesztelni az 58 000 pont körüli maximumot.

A már említett OTP-esést profitrealizálás váltotta ki. Egy bankadóval kapcsolatos hír volt az esés katalizátora, amelynek köszönhetően néhány nap alatt több mint 12 százalékot esett a papír 12 770 forintig. Az OTP április óta emelkedett nagyobb korrekció nélkül, ráadásul ezalatt több mint 50 százalékkal került feljebb az árfolyam. Az esést követően szeptember végén oldalazás indult 12 770–13 600 forint között, a sávból történő kitörés iránya egyelőre bizonytalan, de ha a most épülő bázisból sikerülne felfelé elindulnia az árfolyamnak, akkor visszatesztelhetné a 14 770 forintnál húzódó csúcspontot.

Masszív emelkedés után pihent meg az OTP kurzusa

Az utóbbi hónapokban intenzív mozgások jellemezték a Mol árfolyamát. Július során 3190 forintig kapaszkodott a kurzus, amely több mint 4 éves csúcsot jelent. Az osztalékfizetést követően azonban nagyot esett az árfolyam. Gyakori jelenség, hogy a kifizetett osztalékkal arányos mértékű esés alakul ki egy árfolyamában, de a Molban kialakult korrekció folytatódott, vélhetően profitrealizálás indult a hetekig tartó intenzív emelkedést követően. Az utóbbi hetek során kialakított egy támaszt az árfolyam 2650 forintnál, ahonnan sikerült szeptember közepén emelkedő irányba indulnia. Az elmúlt időszakban azonban ismét oldalazás indult 2750–2820 forint között. 

Innen nagyobb a valószínűsége a további emelkedésnek, a következő meghatározó ellenállás 2900 forintnál húzódik.

A Richter március és szeptember között egy emelkedő trendben kapaszkodott felfelé, augusztusban újabb csúcsra tudott kapaszkodni az árfolyam, de 9300 forintnál elakadt az emelkedés. A Richter elért a történelmi csúcsához, ez a szint állította meg az árfolyamot, ezt követően egy korrekció érkezett, és jelenleg 8600 forint felett egy támasz kialakulása látható, ha sikerülne innen ismét elrugaszkodnia az árfolyamnak felfelé, akkor kialakulhatna egy újabb emelkedő szakasz és megerősítést nyerne az emelkedő trend vége.

Elképesztő emelkedés után is érdekes a Telekom technikai képe

Egy hónapja egy pozitív hírnek köszönhetően meredek emelkedés kezdődött a Magyar Telekomban. A befektetők a kormány bejelentésének örültek, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó-fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától eltörlik. A jó hangulat azóta is tart a Telekom piacán, a múlt hét során újabb csúcsra ment az árfolyam, miután elérte a 600 forintos szintet. A távközlési társaság részvényeinek emelkedése azonban már régóta tart, a tavaly októberi 280 forintos mélypont óta már több mint a duplájára emelkedett az árfolyam. 

A Magyar Telekom 12 éve járt utoljára a mostanihoz hasonló szinteken, és a meredek emelkedés során elérkezett az árfolyam a 600 forintos ellenállásig. 

Rövid távon a profitrealizálások miatt korrekció indulhat, amelynek során támasz kialakítására érdemes várni. Ezt követően érdemes ismét vételi pontokat keresni a papírban.