Újabb rekordot hozott az AutoWallis csoport gépjármű-értékesítése, miután az év első három negyedévében közel felével –46,2 százalékkal –, 34 925 darabra növelte az értékesített gépjárművek számát. A vállalat növekedése organikusan is jelentős, de a tavaly végrehajtott Renault Hungária felvásárlásnak köszönhetően még dinamikusabb. 

AutoWallis
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A legfrissebb számok is azt mutatják, hogy a 2021-ben felfelé módosított növekedési stratégia válságálló, több pontját időarányosan túlteljesítették, így 2024 első fél évében ismét felfelé módosíthatják az értékesítési és gazdálkodási tervszámokat – hangsúlyozta Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója.

A cégvezető kiemelte, hogy a társaság ma már 22 márkát képvisel, árbevételének több mint fele tartósan külföldről származik, így növekedése még az elmúlt évek gazdasági kihívásai ellenére sem torpant meg, függetlenül attól, hogy a csoport által lefedett régió 16 országa közül időszakonként vannak, amelyek alulteljesítenek. 

Bikaerős nagykereskedelem, bővülő szolgáltatások

Az értékesítés motorja továbbra is a nagykereskedelmi üzletág, de a kiskereskedelem területén is a piaci átlag feletti teljesítményt tudnak felmutatni. 

Az idei első három negyedévben a nagykereskedelmi üzletágban majdnem kétharmadával (+63,9 százalék), 27 466 darabra ugrott az értékesítés az előző év első kilenc hónapjához képest, mely részben a tavaly végrehajtott Renault Hungária felvásárlásnak köszönhető. 

A növekedés akvizíció nélkül is jelentős, 19,9 százalékos volt, melyből a legerősebbet továbbra is a SsangYong mutatja fel. 

A kiskereskedelmi üzletág az első kilenc hónapban 6014 új (+4,9 százalék) és 1445 darab használt (+3,5 százalék) gépjárművet értékesített, így teljesítménye továbbra is jelentősen meghaladja a hazai új személyautó-piac 2,2 százalékos csökkenését. A kiskereskedelmi üzletág szolgáltatási területén a szervizórák száma 9,3 százalékkal 132 736-ra emelkedett. 

Az AutoWallis árfolyama 2023-tól
 

A rövid távú gépjárműkölcsönzésben az AutoWallis által Magyarországon képviselt Sixt 5,8 százalékkal 18 250-re növelte a bérleti események számát, miközben a bérleti napok száma 7,5 százalékkal 149 177 napra csökkent. A Nelson Flottalízing Kft. év eleji, majd a Share Now-t Magyarországon üzemeltető Wallis Autómegosztó Zrt. idén augusztusi akvizíciójának köszönhetően a mobilitási szolgáltatások gépjárműflotta-mérete négy és félszeresére emelkedett, így az első kilenc hónapban a csoport 3915 gépjárművel (+3.049) szolgálta ki ügyfelei igényeit.