Elsősorban a sürgősségi abortusz gyógyszerek értékesítésének korlátozása miatt Oroszországban az orális fogamzásgátlók forgalma 2023 első kilenc hónapjában éves bázison 5 százalékkal 20,7 milliárd rubelre nőtt, ami 6 éves csúcsot jelent – írja az orosz DSM Group elemzőcég számításai alapján a Forbes orosz kiadása. A patikaláncok szintén a forgalom növekedéséről számoltak be a lapnak.

20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külső
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Júliusban jelentették be, hogy a a terhesség sürgősségi megszakítására szolgáló Mifepristone-t és a Misoprostolt csak receptre lehet majd értékesíteni – emlékeztetett Szergej Suljak, a DSM Group vezérigazgatója. Az ilyen gyógyszerek megvásárlásához tehát először orvoshoz kell majd fordulni.

A szabályozás szigorítása ugyan csak jövő szeptember 1-jétől lép hatályba, ám a médiafelhajtás miatt a nők már most elkezdtek a jövőben is recept nélkül kiváltható tablettákra váltani

– jegyezte meg egyetértően Ilja Antonenkov, az Apteka 25 gyógyszertárhálózat vezetője.

Feszült időkben az emberek elhalasztják a gyermekvállalást – tette hozzá Nyikolaj Beszpalov, az RNC Pharma fejlesztési igazgatója, míg Marija Scsukina, a BestDoctor Group szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint az orosz nők egyre gyakrabban használnak kombinált orális fogamzásgátlót is, ami csökkenti a sürgősségi abortuszkészítmények iránti keresletet.

Az orális fogamzásgátlókat különböző betegségek komplex kezelésére is egyre gyakrabban írják fel – emelte ki a Forbesnak Viktória Gyementijeva, az Invitro szülész-nőgyógyász szakorvosa és Inessa Szahakijan, a Medical On Group klinika főorvosa.

Ilyen gyógyszereket használnak például méhmióma esetén – mondta Gyementijeva. Bizonyos esetekben pedig – véli Szahakijan – a pattanások kezelésére is javallatot kapnak.

A Richter Gedeon oroszországi képviselője szerint az orális fogamzásgátlót használó betegek 12 százaléka már terápiás céllal szedi a tablettákat.

A Richter első féléves gyorsjelentése szerint egyébként az orosz nőgyógyászati gyógyszerek piacán a vállalat értékesítései az előző év azonos időszakához mérten 38 százalékkal, közel 26,3 milliárd forintra nőttek.

 

Az orosz piacra 2022 utolsó negyedévében bevezetett Drovelis fogamzásgátló tabletta értékesítése rendkívül jól alakult az első fél évben. A kiemelkedő teljesítményhez szintén hozzájárult, hogy a Richter ki tudta használni az áremelések és a kedvező versenykörnyezet hatásait Oroszországban – írja a beszámoló.