Felülmúlta az előzetes várakozásokat a Bank of America (BofA) negyedéves profitjának bővülése, amely a magasabb kamatbevételek mellett a befektetési banki és az értékpapír-kereskedelmi szegmensben is erős teljesítményt nyújtott.

New,York,City,-,Circa,2017:,Bank,Of,America,BranchNew York City - Circa 2017: Bank of America branch retail location in Manhattan. Photographed during the day time. People use financial and money accounts for savings and investments. Direct deposit
A Bank of America is profitálni tudott a magasabb kamatokból. Fotó: Shutterstock

A második legnagyobb amerikai pénzintézet ezzel csatlakozott a korábban jelentkező szektortársakhoz. Múlt pénteken a JPMorgan, a Wells Fargo és a Citi is a piaci prognózist meghaladó profitszámokról számolt be a magasabb kamatkörnyezet következtében.

A BofA éves alapon 10,5 százalékkal emelkedő, 7,27 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el a szeptember végén zárult három hónapban. 

Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 91 cent volt a tavalyi 81 centtel szemben, ami 11 centtel meghaladta az elemzői konszenzust. Az óriásbank 2,9 százalékkal 25,32 milliárdra gyarapodó bevétele ugyancsak jobb lett a piac által várt 25,14 milliárd dollárnál.

Segített a Fed és a befektetési díjak emelkedése

Ezen belül a nettó kamatbevételek 4 százalékkal, 14,4 milliárd dollárra emelkedtek, mintegy 300 millió dollárral felülmúlva az elemzői prognózist. A Fednek az  infláció letörésére végrehajtott kamatemelései révén – a többi bankhoz hasonlóan – a BofA-nak is nagyobb mozgástere volt arra, hogy magasabb hitelkamatokat számítson fel az ügyfeleknek.

A bővülő kamatbevételek elérésében a továbbra is erős vásárlóerővel rendelkező amerikai ügyfeleknek jelentős szerepe volt, akik a fenyegető gazdasági lassulás ellenére továbbra is költenek a hitelkártyáik révén. A kereskedelmi banki üzletág 10,5 milliárd dolláros bevétellel járult hozzá a pénzügyi csoport teljesítményéhez, ez utóbbi 6 százalékos bővülést jelent.

A BofA befektetési banki és kereskedési egységeinek ugyancsak sikerült felülmúlniuk a Wall Street várakozásait, dacolva az iparági visszaeséssel. A befektetési banki díjbevételek 2 százalékkal, 1,2 milliárd dollárra emelkedtek, míg az értékpapírok értékesítéséből és kereskedéséből 8 százalékkal több, 4,4 milliárd dollár folyt be az időszak alatt.

A Bank of America árfolyama 2023-tól
 

A nagybank részvényei 1 százalékos pluszba lendültek az eredményszámok közzétételét követően a keddi tengerentúli elektronikus kereskedésben. Az év eleje óta viszont 18 százalékkal csúszott lejjebb a BofA kurzusa.