Nem okozott csalódást a közvetlenül a JPMorgan és a Wells Fargo várakozáson felüli eredményszámait követően jelentő Citigoup pénteki gyorsjelentése sem, amely a szektortársakéhoz hasonlóan erős negyedéves teljesítményről számolt be.

Miami,,Florida,,Usa,-,January,2,,2022:,The,Citibank,Project
A befektetési banki tevékenység sokat hozott a Citi konyhájára. Fotó: JHVEPhoto

A harmadik legnagyobb tengerentúli pénzintézet az emelkedő kamatfizetésekből és a befektetési banki díjak emelkedéséből egyaránt profitált, ennek következtében tisztított egy részvényre jutó eredménye (EPS) 1,52 dollárra nőtt, két centtel magasabbra az egy évvel korábbinál. A szerény bővülés így is jókora pozitív meglepetés, az elemzők ugyanis visszaeső, 1,22 dolláros EPS-re számítottak.

A társaság bevételei a várt 19,31 milliárd dollárhoz képest ugyancsak magasabbra, 20,14 milliárd dollárra emelkedtek.

Az ellenszéllel dacolva mind az öt alapüzletágunk bevételnövekedést ért el, ami összességében 9 százalékos bővülést eredményezett

– mondta Jane Fraser vezérigazgató a jelentés kapcsán.

Bejött a befektetési díjak emelése

A legnagyobb, intézményi ügyfeleket kiszolgáló üzletág bevételei 12 százalékkal, 10,6 milliárd dollárra nőttek éves alapon, amit a befektetési banki díjak 34 százalékos növekedése táplált. A Citi vagyonkezelő szegmense tizedével megugró, 6,78 milliárdos forgalomról számolt be. A kötvények kereskedéséből származó bevételek 14 százalékkal, 3,6 milliárd dollárra nőttek, bőven ellensúlyozva a részvénykereskedési szegmens 3 százalékkal apadó bevételeit.

A Citigroup nettó kamatbevétele szerényebb mértékben, 2 százalékkal, 3,5 milliárd dollárra bővült a szeptemberben lezárt három hónap során. Az év egészére legalább 46–47,5 milliárd dolláros nettó kamatbevétel elérését valószínűsíti a cégvezetés, a teljes csoportszintű bevétel pedig 78–79 milliárd dollár közé futhat majd be.

A hitelezési veszteségekre a negyedév végén 1,84 milliárd dollárt különített el a nagybank, ami némileg nagyobb óvatosságra vall az előző negyedévhez képest, amikor 1,82 milliárdos tételt tett félre a nem teljesítő hitelek fedezésére.

Átszervezi működését a nagybank

A társaság folytatja a két évtized óta nem látott karcsúsításokat is, a nagyszabású átalakítások során a funkcionális szerepkörök 15 százalékát tervezik megszüntetni.

Következetes változásokat jelentettünk be, amelyek a szervezeti struktúránkat a stratégiánkhoz igazítják, és megváltoztatják a bank vezetésének módját

– hangsúlyozta Jane Fraser, aki a változtatásoktól egy olyan egyszerűbb vállalati struktúrát remél, amely gyorsabban tud működni, jobban ki tudja szolgálni az ügyfeleket és értéket tud teremteni.

A Citigroup árfolyama 2023-tól
 

A Citigroup részvényei 3,1 százalékos erősödéssel reagáltak a vártnál jobb negyedéves számokra és a pénzintézet terveire.