Erősen kezdték az őszt a hazai alapkezelők, a szektor összvagyona szeptemberben 3,6 százalékkal 12 734 milliárd forintra gyarapodott a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) friss adatai szerint.

2019.03.11. Hold Alapkezelő.
Hónapról hónapra dőlnek az új csúcsok a hazai alapkezelőknél. Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A remek széria immár 15 hónapja tart, ennyi ideje hódít meg újabb csúcsot a portfóliómenedzsereknél fialtatott befektetések értéke. A múlt havi rekordhoz és 438 milliárdos bővüléshez a megtakarítók friss vásárlásai 268 milliárd forinttal járultak hozzá, a hozamok pedig – a piaci árfolyammozgások és a befektetési szakemberek tevékenysége révén – további 170 milliárd forinttal gyarapították az összvagyont.

Utóbbi azért is megsüvegelendő teljesítmény, mert a fejlett és a fejlődő piaci tőzsdéken egyaránt gyengülést láthattunk, és a pesti börze erejéből is csupán a stagnálásra futotta, a forint pedig kifejezetten gyengén szerepelt, és mind az euróhoz, mind a dollárhoz képest jelentősen – előbbivel szemben három, utóbbihoz mérten 5,6 százalékkal – gyengült.

A kötvényalapoknak továbbra sincs párja

Az értékesítésben ezúttal is a kötvényalapok jártak az élen, ide 173 milliárd forintot kötöttek le a megtakarítók, zömét rövid futamidejű kötvényportfóliókba. A hozamokkal együtt 5,3 százalékkal nőtt a legnagyobb, több mint 4450 milliárd forinttal rendelkező termékkategória.

A második legtöbb vagyont kezelő ingatlanalapokat 26 milliárd forint értékben vásároltak a befektetők, a hozamok pedig közel ugyanennyit hoztak a konyhára, a hónap végére így 2,5 százalékkal 2000 milliárd forintra kerekedett a terméktípus összvagyona.

A vegyes alapok 20 milliárd forintos nettó értékesítéssel zárták az időszakot, a bővülést a hozamok további, bő 10 milliárd forinttal támogatták, együttvéve 2 százalékos pluszt hozva a kategória számára.

Az ugyancsak ezermilliárd forintot meghaladó eszközértékű zártkörű, illetve abszolút hozamú alapok vagyona is jelentősen megugrott, előbbieknél ez tisztán a hozamoknak, utóbbinál pedig a tetemes – 31 milliárdos – tőkebeáramlásnak volt köszönhető.

Gyengélkedő részvényalapok

A részvényalapok teljesítményét itthon is nagyban meghatározták a tőzsdéken szeptemberben tapasztalt árfolyamesések, ami meglehetősen gyér, alig ötmilliárd forintos tőkebeáramlással párosult, így szűk 1 százalékkal emelkedett az ilyen eszközökben tartott összvagyon.

A piaci hangulatra jellemző, hogy az alacsony rizikójú és likvid eszközként számon tartott pénzpiaci alapokba hasonló összeget fektettek be, mint a jóval nagyobb méretű részvényalapokba. A hozamokkal együtt pedig bő 2 százalékos gyarapodásnak örülhettek az alapok tulajdonosai.

Hazai befektetési alapok vagyona 2023. szeptember
 

A tőkevédett terméktípus 4 százalék feletti növekedést regisztrált, amit fele-fele részben a felhalmozódó hozamoknak és a friss, 12 milliárdos befektetéseknek volt köszönhető.

A két legkisebb kategória közül az árupiaci alapokat a beérkező friss pénzek segítették 2 százalékos vagyonbővüléshez, a mindössze néhány tízmilliárd forinttal rendelkező származtatott alapokat viszont a kiáramló ügyfélpénz zsugorította 3 százalékkal.

Elképesztő mennyiségű pénz ömlik az alapkezelőkhöz 

A befektetési alapok népszerűsége rendkívül megnőtt idén, kilenc hónap alatt ugyanis már 2428 milliárd forint friss megtakarítást fektettek a hazai befektetési alapokba, kétszer annyit, mint tavaly egész évben, és bő háromszorosát a 2021-ben lekötött mennyiségnek. Mindezt annak ellenére, hogy az állam az év második felétől érvényben lévő új szabályozással is az állampapírok felé igyekszik terelni a megtakarításokat. Igaz, az alapkezelőknél idén lekötött befektetések túlnyomó része – közel 1500 milliárd forint – a kötvényalapokban talált helyet magának.

A jelentős tőkebeáramlás mellett a piacok és az alapkezelők is kitesznek magukért, a hozamok kilenc hónap alatt 1015 milliárd forintot hoztak a konyhára. Az év eleje óta így 37 százalékkal bővült a BAMOSZ-tagok által kezelt