Új fejleményekről számolt be az OTP Bank Romania eladási folyamatáról a Ziarul Financiar. A romániai üzleti lap értesülése szerint az EximBank kiszállt a versenytárgyalásokból, a befutó a Raiffeisen Bank és a Banca Transilvania lehet. 

International bBanks and Businesses in Bucharest
A branch of the OTP bank is seen on 6 February, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Szerény piaci részesedés, jó minőségű hitelportfólió jellemzi az OTP Bank Romaniát.
Fotó: Jaap Arriens / AFP

Az ajánlati árakról nem szivárgott ki semmi, de a lap szerint ha valóban eladják a bankot, az előzetesen várt 300 millió eurónál várhatóan többet kell majd fizetni. Ha például sikerülne sajáttőke értéken megválni a pénzintézettől, akkor a tranzakció 470 millió euró értéken valósulhatna meg. 

Reálisabb várakozás azonban az, hogy 0,8-0,9-szeres sajáttőke értéken kel el a pénzintézet: 375-420 millió euróért, a romániai lap szerint ennyiért is hajlandó lenne eladni a pénzintézetet az OTP.

Állítólag az eladási folyamatot már októberben lezárná a magyar központú pénzintézet, és még azt sem lehet kizárni, hogy egy korábbi licitáló (Unicredit) ismét próbát tesz és ajánlatot tesz a kötelező érvényű ajánlattételei szakaszban.

Váratlan fordulat: újabb rivális jelentkezett be az OTP Bank Romaniáért

Az elmúlt hetekben úgy tűnt, csak két pénzintézet maradt versenyben az OTP Bank Romaniáért. Most felbukkant egy harmadik vevőjelölt.

Idén tavasszal jelentette be a magyar OTP csoport, hogy eladásra bocsátja az OTP Bank Romániát, amely a tizedik helyen áll a piacon, 2,8 százalékos részesedéssel. Az OTP Bank Románia meglehetősen vonzó portfólióval rendelkezik, különösen a kis- és középvállalkozások területén. Az eladási szándék híre több szereplő érdeklődését is felkeltette. Az év első felében az OTP Bank Romania 14 milliárd forint nettó profitot realizált, ennek zöme a második negyedévben teljesült. 

A bank sajáttőkéje 181 milliárd forint volt az első fél év végén, a teljesítő hitelek állománya átszámítva meghaladja az 1000 milliárd forintot.