Pénz- és tőkepiac

Csányi Sándor nem szeret jósolni, de egyben biztos, és az a rekord – VG-exkluzív

Az OTP elnök-vezérigazgatója sok bizonytalanságot lát, de biztos benne, hogy rekordot döntenek. Csányi Sándor azt is elmondta a Világgazdaságnak, melyek a feltételei az osztalékemelésnek. A román OTP eladása ebben fontos szerepet játszik és nagy valószínűséggel lesz rá vevő.

Az biztos, hogy 2023 rekordév lesz az OTP csoport számára – erről is beszélt a Világgazdaságnak Csányi Sándor. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója annak kapcsán mondta ezt lapunknak, hogy arról kérdeztük: csoportszinten elérhetik-e az idén az 1000 milliárd forintos nyereséget. 

Csányi Sándor: ha nem látunk észszerű befektetési lehetőséget, megemeljük az osztalékot. Fotó: Kallus György

Erre azért látszik esély, mert az első fél évben 572 milliárd forintra rúgott a profit. Csányi Sándor úgy reagált a felvetésre, hogy bár jó második fél évre számít, nem lehet automatikusan megduplázni az első féléves eredményt. 

Nem szeretnék jósolni, főleg, mert sok a bizonytalanság. Meg tudja nekem mondani, hogy alakul a háború, vagy hogy lesz-e újabb bankadó, vagy éppen ellenkezőleg, elengedik? Éppen ezek miatt nem tudom, hogy elérjük-e az 1000 milliárd forintot

– mondta. Ugyanakkor megjegyezte, a 100 milliárd eurós mérlegfőösszeg teljesül.

Emel-e az osztalékon az OTP?

Lapunk a várható osztalékról is érdeklődött. Az OTP román leánya eladósorba került, ami megteremtheti a forrást a magasabb papíronkénti osztalékra, pláne, ha a magyar bank nem vásárol további tulajdonrészt más pénzintézetekben. Csányi Sándor ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az osztalékfizetés kérdése korai, tekintve, hogy még nem adták el a román érdekeltséget. Ugyanakkor jelezte, hogy 

van érdeklődés iránta, és nagy valószínűséggel el is fogják adni.

Egy esetleges OTP-s bankvásárlás ügyében rámutatott, az a mérvadó, hogy rövid távon van-e befektetési lehetőség, amihez tőke kell. „Ez a kérdés majd a jövő tavaszi, március–április időszakban merül fel. Tehát hogy nem azonnal, de nagyon rövid távon látunk-e lehetőséget, amire kell tőke, vagy kifizetjük osztalékként. Nyilvánvaló, ha úgy ítéljük meg, hogy a közeljövőben nincs olyan észszerű befektetés, amely a részvényeseknek többletértéket termel annál, mint ha csak osztalékot kapnának, akkor osztalékot fogunk emelni” – húzta alá. Viszont azt is hozzátette, hogy a stabilitás megőrzése a legfontosabb. Az OTP az európai uniós stresszteszten az előkelő negyedik helyen zárt, ezt pedig szeretnék a jövőben is tartani.

Legutóbb az OTP egyébként részvényenként 300 forintot fizetett.

Csányi Sándor és a Szerencsejáték bejelentette: visszahozzák a lakásnyereményt – százmilliós lakást sorsolnak ki

A Szerencsejáték és az OTP augusztus végétől feltámasztja a szocializmus slágerjátékát, a lakásnyereményt.

 

osztalék OTP Csányi Sándor
Kapcsolódó cikkek