A felvonó- és mozgólépcső iparágának egyik globális vezetője, a Kone lezárta oroszországi eszközeinek eladását, amit az S8 Capital orosz holding szerzett meg. A hatóságok jóváhagyták az üzletet, így a finn liftgyártó teljesen kivonul az országból, azonban az ügylet értékét nem árulták el a felek, ahogy egyéb részleteket sem.

kone
Fotó: Shutterstock

A vállalat mintegy 300 embert foglalkoztatott a eurázsiai országban, az orosz divízió a Kone globális értékesítésének kevesebb mint 1 százalékát tette ki. Az S8 Capital már több, az országból távozó cég helyi üzletágát megvásárolta, például a szintén liftket és mozgólépcsőket gyártó Otis, a német Bosch és a Continenta orosz eszközeit is bezsebelte – írja a Reuters.

A Kone még tavaly márciusában közölte: leállítja az eurázsiai országba a szállításokat és nem ír alá új megrendeléseket, majd nyáron azt is bejelentette, hogy eladja az oroszországi üzletágát. Azonban a szankciókat bevezető országok cégei csak moszkvai hozzájárulással szabadulhatnak meg oroszországi eszközeiktől, amit nem könnyű megszerezni, így a folyamat rendszerint elhúzódik. Ehhez hozzá kell tenni: az orosz kormány osztalékfizetési tilalmat is elrendelt tavaly, 

így az érintettek egyetlen centet sem tudnak kiutalni az országból. 

Mindenesetre a finn liftgyártó csatlakozik azon nyugati cégek hosszú listájához, amelyek a háború kirobbanása után távoztak Oroszországból. Az autógyártók például jelképes összegért cserébe szabadultak meg az eszközeiktől, viszont a szerződéseikben visszavásárlási záradékban jelezték szándékukat a majdani visszatérésre. A francia Renault például egy rubelért adta el többségi részesedését az orosz Avtovazban, de hatéves visszavásárlási opcióval élt.

A japán Nissan is egy euróért adta át az oroszországi üzletágát egy állami tulajdonú szervezetnek. Ellenben a Volkswagen 125 millió euróért értékesítette kalugai gyártóüzemét és helyi leányvállalatait az Avilon autókereskedő csoportnak. Szimbolikus, mindössze egyeurós áron adta el hét sörfőzdéjét a Heineken, a vevő pedig a csomagolási és kozmetikai piacon tevékenykedő Arnest. Ugyanakkor számtalan vállalkozás maradt az eurázsiai országban, például a Raiffeisen sem sieti el a távozást.

Óriási pénzt buktak az orosz piacról távozó cégek, azonban vannak, akik még mindig támogatják a kivonulást

Európa legnagyobb vállalatai legalább 100 milliárd eurós közvetlen veszteséget szenvedtek el oroszországi tevékenységeik miatt az orosz–ukrán háború kitörése óta. A 600 európai cég éves jelentéséből és 2023-as pénzügyi kimutatásából készült felmérés azt mutatja, hogy 176 vállalat számolt el veszteségekről az oroszországi vállalkozásaik eladása, bezárása vagy leépítése következtében.