Év végére megoldást találhat jelenlegi nehéz oroszországi helyzetére a Raiffeisen Bank, mely az egyik utolsó a nyugati nagybankok közül, mely még mindig, az Ukrajna elleni háború kezdete után másfél évvel is üzemel az országban.

The logo of Raiffeisen bank is seen atop a building behind a revolutionary militiaman - a fragment of a huge monument to Vladimir Lenin, the founder of the USSR, in Moscow on April 3, 2023. Austrian banking group Raiffeisen, one of the last major Western banks in Russia, said on March 30, 2023 it was considering a "sale or spin-off" of its subsidiary. "The RBI Group will continue to progress potential transactions which would result in the sale or spin-off of Raiffeisenbank Russia and deconsolidation of Raiffeisenbank Russia from the RBI Group," the company said, while "committing to further reducing business activity in Russia." (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

Az osztrák hitelintézet mind az Európai Központi Bank, mind az európai politikai vezetés részéről jelentős nyomás alatt áll, hogy mielőbb fejezze be működését a szankciók tömkelegével nyújtott Oroszországban. 

A bank vezetése szerint az exit tervezése már egy jó ideje zajlik, a legjobb megoldást azonban ez idáig még keresték, most azonban úgy tűnik, megtalálták:

az oroszországi leányvállalat leválasztása és értékesítése is napirenden van a Raiffeisen háza táján.

A vállalat vezérigazgatója, Johann Strobl a Reutersnek kifejtette: a bank vezetése a leány leválasztását részesítené előnyben, de a helyi érdekeltségek értékesítésére is közel ugyanakkora, ha nem nagyobb esélyt látnak a vállalat szakértői. A cégvezér hozzátette: korábbi terveikkel ellentétben a szeptember végi exitre vajmi kevés sanszot látnak.

Ugyanolyan elkötelezettek vagyunk a megoldás megtalálása mellett, mint eddig bármikor

– tette hozzá Strobl.

Oroszország elhagyásának elodázása kifejezetten jövedelmező döntésnek bizonyult a Raiffeisen számára: a hitelintézet oroszországi ága 9 százalékos nyereségnövekedésről számolt be 2023 első felében, miközben a csoport globális profitja 24 százalékkal csökkent. A vállalat illetékesei azonban rámutattak: a megtermelt extraprofitot nem tudják kihozni az országból az érvényben lévő szankciók értelmében, így az az érintett leányvállalatnál marad.

A háború kirobbanásakor beszakadt az árfolyam.

A bank közlése szerint Oroszországban mind munkavállalóinak, mind ügyfeleinek száma nőtt az idei első félév során.

Megfeleződött a Raiffeisen nyeresége

Az osztrák nagybank tavaly három hónap alatt termelt annyi profitot, mint most hat hónap alatt.